Lilleso skrev:
Jeg er ganske udemærket klar over at der findes flere forskellige typer af fedtsyre, hvor polyumættet(hvilket desuden betyder at den har flere dobbeltbindinger, lavere smeltepunkt osv) er den sundeste og visse af dem, herunder omega-3, er gode for os, er det stadig i små mængder. Det ændrer ikke ved at store mængder salt og fedtstof er usundt, af så mange årsager at hvis du vil finde dem, så må du google det.
Hvor er den reéle argumentation for din påstand om, at store mængder salt og fedt er skadeligt? Du henviser bare til 'google' og dine antagelser om hvad, der er sundt.
At meget fedt (gerne af den mættede, og efter almen opfattelse, 'farlige' slags) ikke er usundt, vil jeg gerne argumentere for.
- Vilhjalmur Stefansson konstaterede, at traditionelle inuiter levede hovedsageligt (90% +) af animalsk føde uden problemer. Dem der spiste som i vesten (I.e. mindre kød og fedt) udviklede 'velfærdssygdomme' (kræft, diabetes osv.) Senere var han med i et ét års forsøg, hvor han udelukkende levede af kød. Ingen helbredsproblemer blev konstateret. Dette kan du/man læse mere om her:
http://www.biblelife.org/stefansson1.htm- Weston A. Price var tandlæge og rejste rundt til alverdens stammefolk og konstaterede, at dem, der levede af deres traditionelle kost (masser af fedt fra smør, dyrefedt m.m) havde sunde tænder og var i det hele taget sunde og uden vores sygdomme. Igen blev det konstateret, at dem der gik væk fra denne praksis og blev 'moderniseret' kostmæssigt, udviklede tandproblemer og velfærdssygdomme. Læs enten hans bog: "Nutrition and Physical Degeneration" (kan findes her:
http://journeytoforever.org/farm_librar ... cetoc.html) eller besøg
http://www.westonaprice.org/splash_2.htm- De såkaldte 'paradoxer'
Det franske paradox: Franskmændende spiser masser af mættet fedt, men har forholdsvis lav rate for hjertelidelser. Normalt forklares det med, at deres tilbagelænede livsstil eller al den rødvin beskytter dem...Men i
Det italienske paradoks undrer man sig over, at italienerne på trods af deres 'sunde' mad med lavt (mættet) fedt indhold, tilbagelænede livsstil og indtagelse af vin, alligevel får forholdsvis høje tal mht. hjerteproblemer.
Spanske paradoks: Spaniolerne spiser mere fedt og færre kulhydrater og får FÆRRE hjerteproblemer!
Sri Lanka paradoxet I Srilanka fås 25% eller derunder af kalorierne fra fedt og alligevel får folk masser af hjertesygfomme.
Israelske paradox: Israelerne spiser masser af umættede fedstsyrer men har alligevel en meget højere rate for hjertesygdomme end europæerne.
Japanske paradox: Ikke bare spiser de frække japanere mere fedt, men de forhøjer deres kolesteroltal. Oh rædsel. Men hvorfor dropper deres rate for hjertesygdomme så?
Der er også et
Amerikansk paradox: I løbet af de sidste ca. 100 år er amerikanerene begyndt at spise mindre mættet fedt og mere umættet samt flere kulhydrater. Samtidig er raten for kræft, diabetes, hjertesygdomme m.m steget og steget.
Det, der undrer ved alle disse paradoxer er, at jo mere (især mættet) fedt, en nation spiser, jo LAVERE er risikoen for hjertesygdomme. At spise lidt fedt eller meget mangeumættede fedt forhøjer risikoen.
Selvfølgelig holder paradoxerne op, når man ikke længere ser mængden af mættet fedt som årsagen til problemerne.... Læs evt. denne blog:
http://high-fat-nutrition.blogspot.com/ eller
http://www.second-opinions.co.uk/spanish_paradox.html