En relevant artikel fra
SST om drug testsCitat:
Om hurtig-test til narkotiske stoffer
Sundhedsstyrelsen har fået resultatet fra en undersøgelse af forskellige testmetoder, der kan anvendes hvis man ønsker at fastslå, om en person har taget narkotiske stoffer. Der er tale om såkaldte 'hurtig-tests', som kan anvendes i urin og enkelte også i sved og spyt.
To af de analyserede hurtig-tests (Drugwipe og RapiScan) kan anvendes i hhv. sved og spyt. Disse tests kan checke for fire typer af illegale stoffer: Opiater (heroin og morfin), kokain, amfetamin (speed) og ecstasy, samt cannabis (hash og marihuana). RapiScan testen kræver dog et apparatur til 18.000 kr., hvis man skal kunne skelne mellem stofferne. Drugwipe-testen kræver, at man benytter en ny test for hver type stof, man ønsker at teste for. På nuværende tidspunkt er dokumentationen for disse to tests mangelfuld og det er ikke muligt at vurdere de usikre testresultater yderligere.
Anbefaling
Sundhedsstyrelsen anbefaler generelt, at hurtig-tests anvendes med forsigtighed og kun af uddannet personale, der kan vurdere resultatet i forhold til risikoen for falsk positive eller falsk negative resultater. I nogle tilfælde vil en hurtigtest nemlig ikke reagere, selvom en person faktisk har indtaget narkotika (falsk negativ), i andre tilfælde får man et positivt testresultat fra en person, som ikke har indtaget narkotika (falsk positiv). Det sidste kan blandt andet forekomme, fordi hurtigtestene kan reagere på personer, der har indtaget visse hovedpinetabletter som om de havde taget heroin, mens brugere af visse næsedråber får positivt test-resultat for ecstasy. Testene skelner altså ikke mellem lovlige lægemidler og illegale stoffer. Endelig har amfetamin og ecstasy vist sig at være de vanskeligste stoffer at bedømme ud fra testresultaterne.
Sundhedsstyrelsen finder, at hurtig-test kun bør anvendes, når uddannet personale skønner, at det er nødvendigt. Det kan eksempelvis være ved forgiftninger eller ved politiets færdselskontrol, hvor et positivt testresultat kan følges op af en traditionel urin eller blodprøve.
Sundhedsstyrelsen vil fortsat følge udviklingen af hurtig-tests.