Referat af Høring om forsøgsordning med legalisering af hashmarkedet i København. 11.11.2009 i Vesterbro Kulturhus
Skrevet af Tuxen
Onsdag, 11. november 2009 23:02
Referat af Høring om forsøgsordning med legalisering af hashmarkedet i København. 11.11.2009 i Vesterbro Kulturhus
Vi var til høring om en forsøgsordning med legalisering af hashmarkedet i København 11.11.2009 i Vesterbro Kulturhus i Lyrskovsgade.
Der blev sagt meget negativt, men også meget positivt om cannabis. Hampepartiet støtter selvfølgelig de positive udtalelser. Værten var Jacob Rosenkrands fra DR2.
I den venstre side stod politikerne, i den højre sad eksperterne.
Eksperterne var Kim Kliver fra Politiet, speciallæge Henrik Rindom, overlæge Merete Nordentoft og Jacob Machangama fra CEPOS. Først havde eksperterne et lille oplæg hver. Kim Kliver fortalte at politiet skal udføre de ordre de får af den siddende regering, og at de ikke må mene noget. Alligevel virkede det på undertegnede som om at han ikke var helt venligt stemt overfor fri cannabis. Henrik Rindom fortalte at han er bevidst om det negative, men at han går ind for en firigivelse i en eller anden form. Merete Nordentoft oplyste at hun var imod fri cannabis. Jacob Machangama sagde at han gik ind for en total frigivelse. Det må være op til folks eget ansvar, som han udtrykte det.
Politikerne var Mikkel Warming fra Enhedslisten, Ninna THomsen fra SF, Margrethe Wivel fra Radikale Venstre og Thor Buch Grønlykke fra Socialdemokratiet. De orienterede om det tre årige projekt som de har igang, men at få indført 40 lovlige cannabisbutikker i København. Man taler om en afkriminalisering, hvilket ikke er det samme som en total frigivelse. Alle fire er med på den, dog alle med forskelligt udgangspunkt. Foreksempel fortalte Ninna Thomsen at hun bor i Jægersborgsgade på Nørrebro, og ser således dagligt de problemer som forbudet afstedkommer.
Socialdemokratiets repræsentant fortalte at han er med på et forsigtigt plan. Men han fortalte at han er bekymret for dem der har et misbrug.
Efter at ekspertnerne og politikerne havde talt, blev mikrofonen givet fri til folk i salen.
En såkaldt "hashbehandler" var kommet hele vejen fra Næstved. Med sig havde han 4 unge "misbrugere" som "bevis" på at cannabis var skadeligt.
Da undertegnede fik mikrofonen sagde jeg at denne person sikkert var et godt menneske med de ædleste intentioner, dog virker det lidt søgt ALTID at fremhæve de unge når snakken falder på fri cannabis. Hvad med de ældre og midaldrende mennekser der nyder cannabis, de er da langt i overtal.
Undertegnede brokkede sig også over at modstanderne hele tiden omtaler nyderne for "misbrugerne". Ville det ikke være mere passende at kalde dem "brugere" eller "nydere". Man kalder jo heller ikke folk der drikker et glas vin i ny og næ, for "misbrugere". Desuden er det at bruge de unge "misbrugere" som gidsler, det mener ihvertfald jeg.
Merete Nordentoft sagde at fri cannabis, ville signalere at det var legitimt at nyde cannabis, og det syntes hun IKKE var en god ide. Men det var der heldigvis andre der syntes. Foreksempel gik Henrik Rindom flere gange i brechen for en afkriminalisering.
Jeg fortsatte også stillede følgende op: Tænk hvis man i 30-ernes USA havde sagt at man ikke skulle frigive alkohol, da der var fare for at unge mennesker drak. Så bad jeg folk om at tygge lidt på den. Jeg understregede at Hampepartiet mener grænsen skal gå til 18 år.
På et tidspunkt begyndte Thor Buch Grønlykke at krydsforhøre nogle af de unge "misbrugere". Han spurgte blandt andet en ung "Misbruger" om hvorfor han dog røg cannabis, når han nu vidste at det var ulovligt ? Det er vist unødvendigt at fortælle at der kom et latterbrøl fra salen.
En person i salen spurgte Merete Nordentoft om hvordan hun og hendes kollegaer deifnerede en såkaldt "hashpsykose" ?
På et tidspunkt gik diskussionen fra om hvorvidt cannabis er skadeligt eller ej, over til at handle om distribution og den praktiske side af at få butikkerne igang.
En person i salen sagde at han nød cannabis, passede sit universitetsstudium. Han fortalte også at han havde prøvet at dyrke selv. En anden person i salen oplyste, at danske gartnerne (han mente nok de illegale gartnere) sagtens kunne levere det ønskede kvantum cannabis, og ovenikøbet i rigeligt mål. Kim Kliver fortalte bagefter at han udemærket godt vidste, at man kan dyrke cannabis i Danmark.
Konklusionen er at politikerne på Københavns Rådhus vil indsende et forslag til regeringen. Merete Nordentoft fortalte at hun var imod, forsøget med cannabisbutikker. Tilstede i salen var Finn Rudaizky fra Dansk Folkeparti. Han oplyste at hans parti var imod forsøget, ud fra en sundhedsmæssig vinkel.
Til sidst blev der filosoferet lidt over det sted hvor der skal dyrkes cannabis til at forsyne cannabisbutikkerne. En mente at der nok skulle et stort hegn op, en anden mente at det nok var mere skulle være en mur. Til sidst takkede værten ikke for god ro og orden, men en engageret debat, som han udtrykte det.
Der er flere politikere der har viljen og intentionerne til at få disse butikker igang. Men konklusionen må være at hvis man VIRKELIG seriøst ønsker fri cannabis, er der kun et at gøre: Stem på Hampepartiet 17.11. Liste J i Kbh og Liste M i region Hovedstaden.
Klaus Trier Tuxen / Hampepartiet
Her er lige lidt mere:
Det var muligt for borgerne at komme med skriftlige indlæg, og derfor afleverede Hampepartiet 11 punkter til dem.
Her kan du se de 11 punkter Hampepartiet har afleveret til Socialforvaltningen:
1) Cannabis skal være samme pris som på det illegale marked, ellers er der stadig grobund for et illegalt marked.
2) Kvaliteten skal være god i cannabisbutikkerne. Hvis den statslige cannabis er dårligere end på det sorte marked, vil der fortsat være illegale kunder.
3) I stedet for helt at slå bunden af det illegale marked, kunne man forestille sig at disse personer kunne integreres i processen. Dem der har solgt kunne måske få anerkendt deres erhverv, evt. blive momsregistrede. Det samme gælder dyrkerne. De kunne få en hel legal produktion igang. Det gælder også folk der har importeret cannabis. Man kan forstille sig at der på et tidspunkt blev åbnet op for handel med lande hvor det nu er lovligt, og så kunne de ansættes som indkøbere, kvalitetsudvælgere og så videre. Hampepartiet mener at istedet for at udkonkurrere dem, burde man istedet integrere de fleste af dem i processen. Det betyder at man skal anerkende deres erhverv (Selvfølgelig når det er blevet lovligt). Pusher Street i Christiania har fungeret som et åbent cannabismarked siden 1971. Hvorfor ikke anerkende "gaden", afkriminalisere salget, og integrere folk der arbejder med det til dagligt. Man kan foreksempel gøre dem momsregistrede. Det vil gavne begge parter på længere sigt. Kort og godt: Hampepartiet mener at hvis man bare river tæppet væk under disse grupper, vil man bare få sociale problemer et andet sted.
4) Personer der bruger cannabisbutikker skal IKKE registreres i noget arkiv.
5) Hvis der skal være en psykolog, hashbehandler eller anden myndighedsperson tilknyttet til cannabisbutikken, skal kontakten til ham/hende være frivillig for brugerene af butikken. (Selvfølgelig forudsat at brugeren opfører sig normalt).
6) Hampepartiet foreslår at aldersgrænsen sættes til 18 år.
7) Hampepartiet foreslår der laves en brancheforening (i stil med den hollandske "Bond van Cannabis Detailisten". Se:
http://www.bondvancannabisdetaillisten.nl). Denne skal kontrollere kvaliteten, priserne, standarten og godkende dem der skal drive butikkerne. Kunderne kan også klage til denne forening hvis de er utilfredse med noget.

Fra Hampepartiets debatmøde om statskontrollerede cannabisbutikker i København 31.10.2009, kom der forslag fra en tilhører, om at hvis der på et tidspunkt skal laves en form for café hvor den statslige cannabis kan nydes, skal denne være alkoholfri.
Udover dette emne om cannabisbutikker har Hampepartiet følgende forslag:
9) Det skal tillades hver Københavnsk borger at dyrke et begrænset antal cannabisplanter til eget forbrug. Foreksempel 5 skunkplanter indendørs, eller 10 potplanter udendørs.
10) Hampepartiet mener at en eventuel "hashturisme" kan udnyttes positvit, da den smitter af på andre erhverv, og dermed forøger deres indtjening. "Hashturister" bruger jo penge ligesom almindelige turister. Desuden har der været "hashturisme" i København siden 1971 da Pusher Street startede.
11) Hampepartiet mener at myndighederne bør frigive alle hashpolitiske fanger (indsatte for handel, smugling og dyrkning af cannabis), den samme dag som den første statsanerkendte cannabisbutik starter. (Men også gerne før det).
Myndighedere bør venligst have disse forslag med i overvejelserne.
Klaus Trier Tuxen / Hampepartiet