Hejsa. Her et citat af undertegnede fra en lidt ældre tråd.
Swedenborgs fly skrev:
Lige for at få en ting på det rene: Salvie er enten betegnelsen for en planteslægt på omkring 120 arter, der vokser på den nordlige halvkugle. I folkemunde betegner ordet sædvanligvis Salvia Officinalis eller Læge-Salvie - en plante, der oprindeligt stammer fra middelhavsområdet og har været dyrket i Danmark i hvert fald siden middelalderen. Du kan købe den i supermarkedet som et krydderi. Denne plantes primære psykoaktive stof er thujon, der også findes i malurt og dermed absinth. Den smager rædsomt og rusen er på ingen måde behagelig.
Salvia Divinorum - en andet salvie-art, stammer fra Oaxaca i det sydlige Mexico. Den indeholder Salvinorin A & B og inducerer en af de kraftigst psykedelisk dissociative tilstande et menneske kan snige sig ind i uden at dø.
Med hensyn til udtrykket Shaman-salvie er det vist en neologisme hittet på af nogle salviaentusiaster. Så vidt jeg husker, og som I måske ved, findes der ingen dokumenteret kendskab til salvia divinorum hos Mazatekerne før slutningen af 1800-tallet og planten bliver først beskrevet af vestlige videskabsfolk i 1939, så en plante med en tung shamanistisk tradition bag sig, er den sådan set ikke (Så vidt man ved).
Salvia Divinorum er ganske rigtigt latin, hvor Salvia er betegnelsen for slægten og divinorum er plantens specifikke navn.
Jeg kan på stående fod, uden brug af ordbøger, komme på to sandsynlige udlægninger af navnet. Hvis nogle skulle være nede med latin, må de meget gerne rette eller kommentere.
Der er enten tale om en adjektivering af substantivet Divinor - altså en, der gør ting guddommelige. Således kunne man oversætte navnet: Salvie, der hører guddommeliggøreren til. Denne forklaring peger mod den engelske diviner's sage eller dansk Shaman-salvie.
Eller - og denne forklaring hælder jeg til - der er tale om en pluralis genitiv af det substantiverede adjektiv divinus, hvilket betyder den guddommelige, salvede, hellige etc. Således må man oversætte direkte til dansk: De guddommeliges salvie.