For alle jer, som ikke ved det, er Merete Nordentoft kvinden, som for nylig sagde, at man bliver skingrende sindssyg af at ryge hash, og op mod 10% af skizofrene var sindssyge direkte pga hash.
Min mail skrev:
Kære Merete Nordentoft.
Som medicinstuderende er jeg meget interesseret i, hvordan brug af
cannabis kan udløse psykiske sygdomme.
Mig bekendt er den nuværende hypotese om psykotiske sygdommes
ætiologi baseret på dopamin-hypotesen, især knyttet til D2-
receptoren. Derfor virker antidopaminergika som Serenase og Zyprexa.
Når man sammenholder det faktum med det faktum, at Cannabis i hvert
fald ikke direkte (gennem de aktive stoffer ?9-tetrahydrocannabinol
og cannabinol) påvirker dopaminbalancen. I modsætning til
dopaminergika, ex. amfetamin og cocain burde der derfor ikke være
nogen direkte kausalitet.
Kunne man forestille sig en ætiologi, hvor unge, der er disponerede
overfor skizofreni, er mere risikovillige, og derfor indlader sig på
rygning af cannabis i højere grad end deres ikke-disponerede kammerater?
MvH
D. Kristensen
stud.med.
Var overrasket over at have fået et svar i går aftes:
Hendes svar skrev:
Kære David
Tak for din interesse.
Der er faktisk en del undersøgelser af effekten af cannabis som tyder på at cannabis (og nikotin for øvrigt også) medfører øget dopamin i hjernen.
Man kan sagtens tænke sig at unge, der er disponerede
overfor skizofreni, er mere risikovillige, og derfor indlader sig på
rygning af cannabis i højere grad end deres ikke-disponerede kammerater. De fleste foreliggende undersøgelser er naturalistiske og selv hvis man søger at kontrollere for mulige confoundere, så kan man aldrig blive helt sikker på om der er tale om en causal association, eller om cannabis er en slags markør for truende sygdomsudvikling. Kun hvis man direkte gennemfører eksperimenter med cannabis og placebo kan man få et sikkert bud på causaliteten. Der er faktisk gennemført en del korttids-eksperimenter, som viser at cannabis i sammenligning med placebo medfører kognitiv dysfunktion og psykosesymptomer. Disse eksperimenter er ikke offentliggjort endnu (London og Maastricht)
Venlig hilsen Merete Nordentoft
Da jeg husker nogle forsøg med cannabidiol skal jeg da lige pointére dem:
Mit svar på hendes svar skrev:
Kære Merete.
Først og fremmest - tak for svaret.
Det er ganske givet, at tetrahydrocannabinol har en hæmmende virkning på genoptagelse af monoaminer (5-HT, NA, DA, GABA), men en hurtig søgning på PubMed afslører at et andet cannabinoid, Cannabidiol har været evalueret for antipsykotisk virkning (Zuardi, Rodrigues, Cunha 1991), og i hvert fald udviser en vis antidopaminerg virkning, da det øger den dose af den uspecifikke DA-agonist apomorfin der i rotteforsøg kræves for at inducere stereotyp adfærd med op til 50%, uden induktion af katalepsi som ved Serenase og lign. Altså, en effekt som minder meget om fx risperidons, og i hvert fald antyder en vis form for antidopaminerg aktivitet.
Ved du, om de relevante forsøg med cannabis og DA-koncentration har været udført med komplet ekstrakt eller blot med tetrahydrocannabinol?
Ellers spændende at høre om de ikke-publicerede forskningsresultater - ser bestemt frem til de bliver udgivet i litteraturen.
Mange venlige hilsner
David Kristensen
stud.med
...Hvor man så får svaret
Hendes endelige svar skrev:
Kære David
Der har været gennemført et tysk eksperiment med cannabidiol, hvor man har undersøgt den antipsykotiske effekt. Det er vist fortsat ikke publiseret. Det var ret lille, vist 35 patienter i hver gruppe og risikoen for type 2 fejl var betydelig. Man sammenlignede cannabidiol med et antipsykotikum og fandt ingen forskel´i antipsykotisk effekt, men det kan skyldes studiets begrænsede power.
De eksperimenter jeg skrev om handler om delta-9-tetrahydrocannabinol - som tilsyneladende er psykosefremkaldende - og hvis andel af cannabisprodukter har været øgende over de sidste årtier.
Hvis dette emne interesserer dig stærkt er du velkommen til at komme til nogen møder i vores gruppe, skrive en OSVAL - eller lignende. Vi har store mængder litteratur.
Venlig hilsen
Merete
Det mest bemærkelsesværdige er, at hun delvist giver mig ret i at oprindenlsen til skizofreni ifb. cannabis IKKE er kortlagt.
Men flink pige - tænk hun gider svare en

Selvfølgelig skrev jeg, jeg var medicinstuderende for at virke lidt mere naturligt interesseret i hele halløjet.