Pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen til den ganske danske presse...
Narkotal 2004: Foreløbig opbremsning i det eksperimenterende brug af illegale stoffer blandt unge
Samtidig med at det europæiske narkotikaovervågningscenter i Lissabon – EMCDDA - offentliggør årsrapporten over narkotikasituationen i EU og i Norge, offentliggør Sundhedsstyrelsen i dag årsrapporten over narkotikasituationen i Danmark 2004. Af den fremgår det blandt andet, at det eksperimenterende brug af illegale stoffer blandt de unge har lagt sig på et højt, men stabilt niveau. På samme tid ses tiltagende problemer forbundet med brugen af de illegale stoffer, som må formodes at hænge sammen med det stigende brug af især hash og de centralstimulerende stoffer op igennem 90-erne og frem til i dag.
Hash er stadig det mest udbredte illegale stof i Danmark, og behandlingsbehovet blandt hashmisbrugere stiger stadig.
1/5 af de 15-16-årige har prøvet at ryge hash
Resultater fra en ny undersøgelse om det eksperimenterende brug af illegale stoffer blandt de 15-16-årige viser, at der ikke er flere i dag, sammenlignet med for 4 år siden, der prøver de forskellige illegale stoffer. Aktuelt har godt 1/5 af de 15-16-årige prøvet at ryge hash, mens ca. 4%, 3% og 2% har prøvet henholdsvis amfetamin, ecstasy og kokain. Også i aldersgruppen 16-20 år ses en stabilisering i forbruget disse år. Godt 1/3 i denne aldersgruppe har prøvet at ryge hash, mens 7%, 4% og 4% har prøvet henholdsvis amfetamin, kokain og ecstasy.
Langt flere unge mænd end unge piger prøver de forskellige stoffer.
Stigning i problemet forbundet med stofmisbrug
Sandsynligvis som en konsekvens af stigningen i det eksperimenterende brug af hash og de centralstimulerende stoffer ses en stigning i problemer forbundet med stofbrug: Flere og flere med hashproblemer søger behandling, et stigende antal indlæggelser i det psykiatriske behandlingssystem relateres til stofbrug, og endelig ses en stigning i hospitalskontakter på landets skadestuer som følge af forgiftninger med de forskellige illegale stoffer.
Især de hashrelaterede problemer ses såvel herhjemme som i Europa i øvrigt og kan - udover at tilskrives det stigende brug af hash - også tilskrives en generel styrket behandlingskapacitet og flere tilpassede behandlingstilbud.
Herhjemme er særlige puljeordninger udmeldt og fordelt for at kunde imødekomme det stigende behov for en intensiveret indsats over for unge hashmisbrugere samt behandlingsindsatsen over for unge under 18 år. Regionalt og lokalt øges indsatsen for at kunne modsvare de stofrelaterede problemer, som er kommet i kølvandet på udviklingen de senere år.
Øvrige dele af årsrapporten
Årsrapportens temakapitler i år fokuserer i dybden på Buprenorfin som substitutionsstof i stofbehandlingen, behandling som alternativ til fængselsstraf og endelig indsatsen om hashklubberne og på Christiania.
Foruden en omfattende beskrivelse af den aktuelle situation, udviklingen og lovgivningen på narkotikaområdet beskriver årsrapporten blandt andet nye forebyggende og skadereducerende indsatser og tiltag. Hertil beskrives regeringens handlingsplan ”Kampen mod narko”. Rapporten er det danske bidrag til det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug – EMCDDA.
http://www.sst.dk/Nyheder/Pressemeddele ... px?lang=da http://www.sst.dk/publ/Publ2004/Narkotikasit_2004.pdfhttp://www.sst.dk/upload/forebyggelse/c ... ktaark.pdfhttp://annualreport.emcdda.eu.int/downl ... 004-da.pdfhttp://www.emcdda.eu.int/