Psychedelia.dk

Velkommen til psychedelia.dk. Vi er Danmarks største community for fornuftig anvendelse af rusmidler og legalisering.
Dato og tid er 18 aug 2018 06:09


Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 10 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 11 aug 2018 12:21 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 12 feb 2018 10:16
Indlæg: 39
Jeg befinder mig desværre (fortsat) i et ret alvorligt misbrug og jeg tænker på hvad der har virket bedst for jer der er kommet ud af misbruget. Er det total afholdenhed eller en reduktion af indtaget? Total afholdenhed skræmmer mig helt vildt og kan endvidere heller ikke se mig selv indlogeret på et behandlingssted. Men det er jo desværre nok misbruger-delen af mig som er lidt trodsig i den henseende. Enhver misbruger drømmer vel om at kunne indtage rusmidler lejlighedsvist og i moderation. Noget jeg har ekstremt svært ved. Hvordan gør I, jer der stadig bruger stoffer men uden at det kammer totalt over?

Håber på et par fif fra en eller to af jer :?


Top
 Profil  
 
Indlæg: 11 aug 2018 13:49 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 15 aug 2012 19:57
Indlæg: 199
Kan sagtens genkende den skræmmende følelse af total afholdenhed, et dilemma jeg før har stået i.

Har selv haft succes med misbrugsbehandling, primært ift. cannabis, hvor jeg søgte hjælp til at opnå en kraftig reduktion. Der blev arbejdet en del med tilladende og ambivalente tanker.
Det som hjalp mig på den lange bane, var en længere pause(116 dage), hvor jeg ikke røg. Derefter var jeg meget bevidst om mit handle- og tankemønster i forhold til den efterfølgende trang der ville opstå, når jeg røg igen. I den længere pause, brugte jeg meget mental energi, på at gøre mig selv bevidst om, at jeg ikke ville tilbage til det gamle forbrugsmønster.
Motivationen efter jeg havde røget igen, var derfor høj, og jeg mener jeg holdte en yderligere pause på 40 dage. Denne pause er efterfølgende blevet kortere og kortere, men jeg har ikke på noget tidspunket, nærmet mig mit maks, hvor jeg røg i gennemsnit 4 dage i ugen og konsekvent fredag, lørdag, søndag.

Jeg bruger en app der hedder habitscore, der tæller de dage jeg ikke ryger og man kan se hvor mange dage man har holdt i streg. Det har været en kanon motiverende faktor, som har gjort det lettere at fortsætte den gode stime af dage uden røg. Samtidig giver det et visuelt overblik over fx. den seneste måneds forbrug, hvilket har været godt til den refleksive proces.

I forhold til dit misbrug, er det svært at sige om det rigtige er total afholdenhed eller kraftig reduktion. Men du kan som det første lave et SMART mål om kraftig reduktion, så slipper du for at slås med tankerne om total afholdenhed. Hvis du ikke er bekendt med SMART mål, vil jeg gerne hjælpe dig med at uddybe eller opstille et. Herefter vil det være smart at offentliggøre det i denne tråd, så vil du føle dig mere committed til at gennemfører, hvilket skaber mere motivation.

Du er velkommen til at skrive pm hvis det er :)


Top
 Profil  
 
Indlæg: 11 aug 2018 14:51 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 03 maj 2010 12:37
Indlæg: 481
Det er forskelligt hvad der virker for mennesker. Har haft perioder med tung røg, hvor jeg kunne stoppe så let som ingenting (dvs hver aften til K.O., langt fra nær så hårdt som så mange andre), hvilket jo var let og dejligt, men jeg har fks. Altid haft let ved at sove, så kunne godt se folk med søvnproblemer have rigtigt svært ved at lade være, men samtidig have det rigtigt problematisk med at være frisk dagen efter.

Ting som opiater og benzoer burde trappes ud af generelt vil jeg sige. Kold tyrker er godt hvis man kan klare det, men forestiller mig mange bliver skræmt og fastholder det helt samme mønster som før. Stimulanter ved jeg ikke helt med, udover at jeg tror godt med mælk er ret godt Tila t komme ovenpå igen.

Hvilke stoffer døjer du med at kontrollere?


Top
 Profil  
 
Indlæg: 11 aug 2018 15:26 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 12 feb 2018 10:16
Indlæg: 39
Et af de største problemer for mig føler jeg er at jeg rent faktisk kan styre det når jeg skal. F.eks. i hverdage med arbejde - så ryger jeg måske 0,3 g til at falde ned/i søvn på. Eller hvis jeg f.eks. besøger min mor i sommerhus - 5 dage uden indtagelse af andet end kaffe, faktisk ikke noget problem, hvilket også gør at jeg anser min afhængighed for at være rent psykisk. Det giver mig desværre også illusionen om at jeg har styr på tingene og derfor falder jeg ofte i for fuld hammer i weekenden/efter et par dages afholdenhed. Alle bivirkninger ved mit misbrug bagatelliseres totalt efter nogle dages afholdenhed. Jeg er også blevet svært glad for amfetamin (igen). Og i og med jeg faktisk aldrig oplever nedture på amfetamin (nedture på speed for mig har altid involveret enorme mængder alkohol med dertilhørende fuck-ups) kan jeg mærke at stopklodsen kan være svær at finde og jeg har heller ingen problemer med selv at sidde og tage amf i 24 timer med noget musik som eneste selskab - det er sgu flovt og usselt. Men det ser jeg typisk kun lige efter en "tur". Alkohol er også problematisk for mig.

Jeg har et enormt ambivalent forhold til mit misbrug. På den ene side dyrker jeg misbruget og "misbruger-identiteten". Jeg har ikke børn og skal heller ikke have (ingen ansvar), jeg har en uddannelse og skal ikke have en mere, jeg har en klar formodning om at jeg ikke bliver "gammel" (misbruget har stået på mange år - siden jeg var teenager, er 33 i dag) og desuden har jeg OCD hvor jeg ofte undskylder misbruget med at jeg "selvmedicinerer" når nu hverken terapi eller lægeordineret medicin har hjulpet mig synderligt de sidste 15 år. Og når nu jeg ikke har en formodning om et langt liv på denne jord hvorfor pokker skulle jeg så ikke beruse mig selv og "hygge" mig med det?

Den anden side af mig kommer så typisk til udtryk efter en druktur eller vildt amf binge hvor jeg har fucket op i byen, mit hjerte sidder helt oppe i halsen, jeg er dehydreret, har redoseret helt uansvarligt, er blålig på fingre og tæer pga. vasokonstriktion, igen har taget/drukket mere end jeg havde lovet mig selv. Og skal mine gamle forældre virkelig se deres søn gå bort før dem.

Skammen, flovheden, bekymringerne fordufter så typisk hurtigt igen og ensomhed, selvmedlidenhed, manglende evne til at finde en mening med/indhold i mit liv overskygger så totalt alt fornuften som siger jeg burde holde mig fra rusmidlerne.

Nå, en masse volapyk - men jeg måtte lige af med det.

Kender ikke SMART - hvad er det? :-)

Og tak for dit svar!!


Top
 Profil  
 
Indlæg: 11 aug 2018 15:31 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 12 feb 2018 10:16
Indlæg: 39
Det er langt overvejende amf, alko og hash jeg misbruger. Dog i perioder også sovepiller som jeg får på recept. Jeg fornyr dem dog sjældent da jeg efter blot en pille kan opleve kontroltab og blackout hvor jeg er ude af stand til at bremse videre indtagelse af pillerne (æder f.eks. 4 og kan ikke huske det når jeg vågner men kun se det på indhugget i pakken - frygteligt stof!!!)


Top
 Profil  
 
Indlæg: 11 aug 2018 23:20 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 15 aug 2012 19:57
Indlæg: 199
Synes det er en skam, at du har formodningen om at du ikke bliver særlig gammel. Kommer du ud på den anden side, så har du masser af år at leve i. Kroppen er utrolig modstandsdygtig og med en sund livsstil, vil den med tiden altid skabe balance, medmindre man er syg selvfølgelig. Så se ikke på dit misbrug, som om du har lavet permanente fysiske skader, sådan forholder formodentlig ikke.

ift. SMART målet, så står det for: Specifikt, Målbart, Attraktivt, Realistisk, Tidsbestemt.
Et eksempel for dig kunne være.

Specifikt - kraftig reduktion af samtlige stoffer du indtager.
Målbart - det målbare er hvor meget du så må indtage stoffer, kunne være at du satte dig for, at du må ryge én joint om aftenen til at falde ned på.
Attraktivt - det attraktive ligger i, at du gerne vil ud af din mistrivsel - her kan du skrive en længere liste, hvorfor målet er attraktivt for dig.
Realistisk - her ser man overordnet på målet, om det du har stillet op er realistisk - vigtigt ikke at sætte baren for højt.
Tidsbestemt - for ikke at sætte baren for højt, ville jeg afprøve 10-14 dage, måske kortere, alt efter hvad du føler er realistisk.

Gennemfører du målet, ville jeg evaluerer perioden og opsætte et nyt. Beløn gerne dig selv, dog ikke med stoffer.
Håber det giver mening.
At komme ud af et misbrug er ikke let, men ved at opstille de rette rammer for dig selv, så øger du chancerne.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12 aug 2018 15:55 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 12 feb 2018 10:16
Indlæg: 39
Jeg googlede lige metoden og i første omgang fik jeg den vidst forvekslet med noget Smart Recovery. "Din" Smart-metode ser ud til at være bredere anvendt - altså også til træningsmål f.eks. Men jeg vil prøve at lege lidt med punkterne. For selvom jeg opfatter mig som ret struktureret, kan det godt være det vil være bedst at have noget helt konkret skrevet ned, så der ikke kan manipuleres med målsætningerne hvis de kun "står" i mit hoved :-)

D


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12 aug 2018 16:09 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 15 aug 2012 19:57
Indlæg: 199
Ja det er en meget anvendt metode.

Det er nemlig meget bedre at få skrevet det ned. Det er alt for let at afvige fra det man har aftalt med sig selv, hvis tingene holdes i hovedet.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12 aug 2018 21:55 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 20 nov 2015 14:40
Indlæg: 61
Jeg røg næsten hver dag i 1 år. Jeg gad virkelig ikke stoppe. Jeg hadede at være ædru - festen måtte ikke have en ende. Min omgangskreds røg dagligt. Jeg tænkte, at det var normalt at være skæv hele tiden, fordi de var det. Indtil nogen sagde, at jeg havde gang i et misbrug. Så det er første step - selverkendelsen.
Da jeg fik selverkendelsen og ville stoppe, fejlede jeg adskillige gange... Men pauserne blev længere og længere. Bare 3 dages afholdenhed var flot. Derefter 5 dage blev til 14 dage og jeg var så pavestolt. Så man skal være i stand til at være stolt af sig selv og være i stand til at håndtere, at man kommer til at fejle. Derudover er det vigtigt at fravælge venner, der misbruger. Misbrugere holder ofte på hinanden. Ingen gider være fucked op alene. Så jeg ryddede op i min omgangskreds. Det tog mig 3-4 måneder at stoppe. Ja, der var koldsved, kvalme og appetitbesvær undervejs.

Dagen i dag ryger jeg et par gange om året. Desværre er det ikke særlig hyggeligt for mig at være skæv mere, fordi det minder mig om dengang, hvor jeg mistede kontrollen.
Jeg fører en kalender, hvor jeg sætter X, når jeg har røget. Jeg lyver aldrig i den kalender. Den kalender giver virkelig et overblik over, hvor graldt/positivt mit rygestop var dengang. Hvis du ønsker det, kan jeg sende et screenshot af kalenderen.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 13 aug 2018 13:01 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 12 feb 2018 10:16
Indlæg: 39
Personligt har jeg for længst erkendt at jeg er misbruger - det er mere overfor andre det bagatelliseres for at skjule eller gøre problemet mindre i deres øjne. Men jeg kan da stadig få det ganske ubehageligt når nogen kommenterer mit misbrug - f.eks. da min ex i lørdags skrev at "det var sindssygt at se på hvordan du sad og misbrugte dengang".

Det der er utroligt problematisk for mig er min hjernes tendens til at "glemme" det yderst uheldige ved min misbrugsadfærd. I dag er jeg f.eks. dødsens bevidst om konsekvenserne (især de fremtidige) ved min adfærd. Når vi så når hen til fredag og jeg ikke har indtaget andet end en lille godnat-røg efter arbejde (aftenarbejde) i ugens løb begynder min hjerne at finde undskyldninger for endnu en gang at gå all in. "Så slemt er mit misbrug da heller ikke". "Jeg har alligevel ikke nogen at tage ansvar for". "Jeg bliver nok ikke så gammel alligevel". "Hvad skal jeg holde mig clean for". "Jeg kan jo sagtens styre det hvis jeg virkelig vil". Alle de tanker og følelser jeg har efter en "tur" er totalt forduftet og erstattet af en lyserød illusion om at det ku' være så fedt lige at fejre med lidt pulver. Og så kører toget. For så skal jeg jo også have nogle øl og noget hash at falde ned på igen og pludselig er der gået 3-4 dage hvor jeg har siddet i suppedasen og kørt mig selv helt ned igen.

Men FiveHours modtager meget gerne screenshot af din kalender!


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 10 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 2 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Hop til:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team