Gode nyheder. Sundhedsstyrelsen har valgt ikke at anbefale et forbud mod Salvia divinorum. Deres indstilling til Sundhedministeriet kommer her:
Vedr. Salvia Divinorum (hallucinogen plante)
På baggrund af et indslag i TV2 om 2 unge mænds brug af planten Salvia Divinorum købt via Internettet, har Indenrigs- og Sundhedsministeriet i brev af 5.2.2003 (j.nr.2003-14328-2) bedt Sundhedsstyrelsen undersøge omfanget af et misbrug af den euforiserende plante Salvia Divinorum, plantens virkninger og skadevirkninger, samt baggrunden for Australiens forbud af denne plante.
Sundhedsstyrelsen har indhentet oplysninger fra sit nationale og internationale netværk, fra databaser over videnskabelig litteratur samt fra internettet. På den baggrund kan følgende oplyses:
Salvia Divinorum er en plante, som overvejende findes i Mexico, hvor den har været brugt i religiøse og rituelle sammenhænge i århundreder. I vores klima kan den kun dyrkes indendørs. Det psykoaktive stof i planten, Salvorin A, er først blevet identificeret i 1962. Virkningsmæssigt er det et hallucinogen, der minder om meskalin.
Stoffet findes i form af blade, pulver eller ekstrakt og kan indtages oralt eller ved rygning/indånding af dampe. Den kraftigste virkning fås ved indånding fra ekstrakt, hvor selv meget små doser (200-500 microgram) giver en kraftig virkning. Samlet virkningstid er 30-60 minutter ved rygning og 1-3 timer ved oralt indtag. Den kræver en vis teknik både at dyrke, ekstrahere og indtage stoffet, men der er vejledninger at finde på internettet, hvorfra man også kan købe stoffet.
At stoffet virker hallucinogent betyder, at rusen ændrer sanseoplevelsen fundamentalt, idet stoffet ændrer ved synsoplevelse, tidsfornemmelse, kropsoplevelse, kropskontrol mv. De internetsider, der vejleder brugere, anbefaler, at man er forsigtig med dosering, at man indtager stoffet under trygge, rolige forhold og at man har en upåvirket person ved sin side og fraråder brug for psykisk ustabile eller mindreårige . Der er risiko for stærke angst- og forvirringstilstande, som i sig selv giver risiko for ulykker, men der er ikke i fundet nogen rapporter om skader eller om afhængig brug.
Stoffet og dets virkninger er i øvrigt kun i meget ringe omfang videnskabeligt belyst.
Der er ikke fra nogen danske institutioner og fagpersoner indkommet oplysninger om, at Salvia Divinorum bruges i Danmark. Oplysninger om brug i Danmark findes kun fra medierne (TV2 Nyhederne den 9.2.2003 og hjemmesiden
www.psychedelia.dk). Det må således antages, at udbredelsen i Danmark aktuelt er meget begrænset.
Der er fra Europa indkommet oplysninger om, at planten er fundet i Schweiz (i øvrigt i et væksthus for cannabisplanter), at der har været enkelte kendte tilfælde i Belgien, Frankrig, Tyskland samt at planten siden 1997 har kunnet købes i Holland.
Australien har, som det eneste land, på føderalt niveau opført Salvia Divinorum i den lovgivning, der svarer til den danske Bekendtgørelse om euforiserende stoffer (National Drugs and Poisons Schedule). Stoffet er opført i Schedule 9 (svarende til liste A i den danske bekendtgørelse) med begrundelsen, at stoffet indebærer et "højt potentiale for misbrug og giver risiko for folkesundhed og sikkerhed". Så vidt det foreligger oplyst, er baggrunden ikke en dokumenteret større udbredelse af brugen i Australien, eller konkrete tilfælde af sundhedsproblemer i forbindelse med brugen. Forbudet er besluttet efter at stoffet dukkede op som emne i bredere internetdiskussionsgrupper, samt salgs-annoncering for Salvia Divinorum i Australien.
Sundhedsstyrelsens indstilling:
Planten Salvia Divinorum /indholdsstoffet Salvorin A har aktuelt en meget begrænset udbredelse i Danmark. Stoffet må antages at tiltrække mennesker, der er særligt interesserede i de "bevidsthedsudvidende" oplevelser, hallucinogener kan give. Stoffet synes ikke at egne sig til festbrug. Da rusoplevelsen samtidig kan blive meget ubehagelig skønnes det, at stoffet har et begrænset misbrugspotentiale.
Der foreligger ikke nogen rapporter om skader af den type, man kan forvente af et stof med de beskrevne virkninger, dvs. psykoser eller ulykker. Dette hænger dog formentlig sammen med stoffets begrænsede udbredelse og kan ikke tages som udtryk for, at stoffer ikke indebærer risici.
På baggrund af den begrænsede udbredelse, at der ikke er rapporteret om væsentlige skader efter brug af stoffet, samt at stoffet ikke vurderes at være tiltrækkende for en bredere brugergruppe, finder Sundhedsstyrelsen ikke, at der aktuelt er grundlag for at indstille til, at stoffet opføres i Bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.
Et forbud ville især have praktisk effekt overfor en bredere forhandling af stoffet, men en sådan finder aktuelt ikke sted i Danmark. Forbud vil ikke kunne dæmme helt op for en lille gruppe menneskers lyst til kemisk at eksperimentere med ændrede bevidsthedstilstande, idet botanikken indeholder et utal af arter, der kan bruges til dette formål, herunder adskillige, der gror vildt i Danmark
Derimod vil Sundhedsstyrelsen fremover følge udviklingen i brug af Salvia Divinorum, og tage denne indstilling op til revision, hvis forudsætningerne ændrer sig.