Slavetøz17 skrev:
Butikkens indehavere oplevede dog at tolkningen af hvad markedsføring vil sige er meget skrap. Eksempelvis at det tolkes som en overtrædelse, hvis man sælger Belladonna frø og som et kuriosum skriver hvorfor man havde planten i de gamle klosterhaver. Dette mente sundhedsmyndighederne var en anprisning af ikke-dokumenterede sundhedsegenskaber. - Og det var ikke nok at fjerne beskrivelsen - varen skulle helt væk.
For fødevarestyrelsen var det "åbenbart" at internetsalg af Lophophora williamsii i en butik, som ellers ikke har andre levende planter betød at planten skulle indtages.
Min pointe er at med så løse antagelser er det i praksis ikke muligt at sælge disse varer, hvis de forskellige styrelser ellers vælger at være rigtig bitchy.
I dette tilfælde gik myndighederne ikke efter at sikre sundere fødevarer eller rydde ud i hokus-pokus medicin - de gik direkte efter (lovlige) hallucinogener.
Jeg forstår godt at butikkens indehavere ikke havde lyst til at begynde at diskutere sagen med Fødevarestyrelsen. Du har helt ret i, at meget kan afhænge af, hvor "bitchy" den sagsbehandler/fuldmægtig, som får en sag i hånden, er. Og hvis man bliver for næsvis overfor en lidt "bitchy" person, som samtidig ikke er ved at dø af overarbejde over andre sager, er det ikke umuligt, at det, der ikke VAR ulovligt, lige pludselig bliver det.
Som du skriver er den oplagte løsning nok at udvide produktsortimentet til også at omfatte andre eksotiske planter og produkter, end de der (kun) er interessante fordi de indeholder psykoaktive stoffer. Det kunne f.eks. være kødædende planter, bonsai. Rituelle genstande fra Sydamerika, f.eks. "drømmestave" af tørrede kaktus med frø i, osv, og alt det andet black magic paraphernalia de dyrker på de kanter. Og andet "new age" etnisk gejl. Musik og bøger. Det er jo relativt nemt at udvide produktsortimentet på en webbutik, og kan i et vist omfang være ren pro forma. Men det gør det da bestemt mere besværligt, og ødelægger jo per definition på godt og ondt et skarpt markedsføringsfokus på planterne, hvilket jo kan være nok så væsentligt når profit også er et motiv.
En række potentielt psykedeliske produkter er forsvundet fra butikshylderne over de seneste år simpelthen fordi de respektive brancher vælger at trække dem ud efter negativ medieomtale osv. Det kan man i princippet være glad for, selvom det er blevet mere besværligt at få fat i dem. For alternativet kunne være, at de bliver gjort ulovlige - når aviserne får serveret en eller anden historie om 15-årige, der går bersærk efter at have været en tur i Superbrugsen.
Om Shanti