Politi-terror i fristaden Betjentene er 25-årige knægte, der fuldstændig gratis kan smadre løs på alt, hvad der rører sig, fortæller beboer Politiet bryder i den grad loven for at indføre lovlige tilstande på Christiania, siger Fristadens beboere.
Ulovlige ransagninger, unødvendig vold, og groft nedsættende skældsord er blevet hverdagskost på området i takt med, at politiet har strammet grebet om bydelen, advarer de.
- Du er fredløs, hvis du bare nærmer dig området. Folk standses og kropsvisiteres i flæng. Selv børn går det ud over, og alle regler for blot nogenlunde anstændig opførsel er sat helt ud af kraft. Vi svines til med ordets værste gloser og har tilsyneladende ingen rettigheder overhovedet. Flere af betjentene opfører sig præcis som det, de er: 25-årige knægte, der fuldstændig gratis kan smadre løs på alt, hvad der rører sig, fortæller Eva fra Christiania Fonden.
- Reelt er vi under besættelse, hvor politifolkene tromler hen over alt og alle. De er hamrende ligeglade, og mange af dem betragter os helt tydeligt som undermennesker. Det er vildt uhyggeligt, siger Mads Isling, barchef i det moms-registrerede værtshus Nemoland.
- Under en af de sidste razziaer herude kom en større styrke ind på værtshuset og lukkede det. De ville gennemføre en ransagning uden dommerkendelse. Det protesterede vi selvfølgelig mod, men det gjorde ikke indtryk, og end ikke jeg kunne som barchef få lov at overvære ransagningen for at se, at alt gik rigtigt til. Betjentene gjorde simpelt hen, som det passede dem, selv om undersøgelsen må være klart ulovlig, mener Mads Isling.
Det er korrekt, bekræfter forsvarsadvokaten Peter Hjørne, der ofte diskuterer rækkevidden af ransagninger i retten.
LOVEN OPHÆVET- Politiet må kun ransage uden dommerkendelse, hvis man har begrundet formodning om, at der her og nu foregår en alvorlig forbrydelse -eksempelvis et drab -det pågældende sted. Dernæst skal ransagningen overværes af neutrale vidner.
- Omvendt kan jeg desværre ikke love, at ransagningen også erklæres ugyldig i retten. Danske domstole lægger altid betydelig vægt på politiets oplysninger. Desuden er der i øjeblikket politik i ethvert spørgsmål om politiets optræden på Christiania, fordi et folketingsflertal åbenbart betragter Fristaden som en alvorlig trussel mod samfundet, siger Peter Hjørne.
Ekstra Bladet har præsenteret hovedindholdet af christianitternes klager for politiinspektør Mogens Lauridsen, der er ansvarlig for den samlede Christiania-aktion.
- Jeg håber ikke, jeres oplysninger er korrekte. Vi har både i træningen og optakten til aktionerne lagt vægt på, at vore folk optræder ordentligt. Det er vigtigt, fordi vi selvfølgelig ikke kan leve med, at folk på Christiania behandles anderledes end andre, siger politiinspektøren.
Fra ekstrabladet