Psychedelia.dk

Velkommen til psychedelia.dk. Vi er Danmarks største community for fornuftig anvendelse af rusmidler og legalisering.
Dato og tid er 14 okt 2024 13:42

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]




Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 28 mar 2023 19:53 
Offline
Insane psychedelia user!

Tilmeldt: 18 mar 2014 21:14
Indlæg: 2759
https://avisendanmark.dk/danmark/terape ... cle_teaser



Te­ra­pe­ut giver 'magi­ske' svam­pe til fami...


1/4
- Hvad der er etisk, og hvad der er lovligt, er ligesom i clinch med hinanden, siger Magnus. Som psykedelisk terapeut ønsker han at lindre folks dårligdomme. Også selvom det bringer ham på kant med loven. Illustration: Skabt med kunstig intelligens af Wayne Southwell & Midjourney
DANMARK
Terapeut giver 'magiske' svampe til familiefædre: Tilbyder en mystisk oplevelse med ulovlige stoffer

Tirsdag 28. mar. 2023 kl. 13:52
Emil Østedgaard Nielsen emoni@fyens.dk

Psykedelisk terapi - terapeutiske forløb med bevidsthedsudvidende og ulovlige stoffer - har i en årrække tiltrukket sig opmærksomhed. "Magnus" er en af dem, der har set udviklingen på første hånd. Han er psykedelisk terapeut og har oplevet et regulært boom i henvendelser fra folk, der vil have hjælp til at håndtere livskriser. Så mange henvendelser, at han i dag står med ventelister.
- Det var ikke sådan, at jeg tog noget LSD og så - pheew - var jeg et nyt menneske. Men det satte en nysgerrighed til sindet i gang, fortæller Magnus.
I skrædderstilling sidder en mand i 30’erne, mens han ivrigt fortæller om sin vej ind i psykedelika. Om en utryg barndom, en nysgerrig ungdom og det første trip i starten af 20’erne. Hver pointe understreges med hænderne.
Magnus er psykedelisk terapeut. En undergrundsbehandler, der hjælper folk igennem deres livskriser og ud af deres neuroser. Men hvor traditionel terapi holder sig til samtalens vej, involverer Magnus brugen af såkaldte ”magiske” svampe.
Svampene indeholder psilocybin. Et psykoaktivt stof, der kan fremkalde hallucinationer og ændret virkelighedsopfattelse. Det er den ændrede bevidsthedstilstand, klienterne søger i håbet om lindring, når de kommer til ham.
Samtidig er stoffet ulovligt at være i besiddelse af, købe og give til andre uden for den etablerede lægeverden. Magnus er ikke mandens rigtige navn. Men fordi det, han laver, er strafbart, er det en ekstrem lukket verden, som vi kun kan komme ind i, hvis vi ikke afslører Magnus' virkelige identitet.
At beskrive den psykedeliske oplevelse er en svær størrelse. I løbet af samtalen med Magnus bliver der talt om at udvide rammerne for ens tanker. At tage en cirkel, der kører i ring, og vikle den ud, så man står med en spiral, der bevæger sig op eller ned.

2/4
Selvom de prøver ikke at have nogen forventninger, var det alligevel ikke som forventet. Det hører Magnus’ ofte fra sine klienter efter endt session. Foto: Emil Østedgaard Nielsen
Som Magnus formulerer det, har det personligt hjulpet ham med at få føling med, hvad der er meningsfuldt i livet. Og hvad der ikke er meningsfuldt.
Fornyet interesse i Danmark.

I medierne hører man stadigt flere historier om veteraner, der behandler deres PTSD med MDMA karrieremennesker, der ”mikrodoserer” LSD for at højne produktiviteten og lægestudier, der undersøger psilocybins evne til at behandle svære depressioner.
Nogle er endda begyndt at tale om ”en psykedelisk renæssance”.
Hos Rigspolitiet mærkes interessen også. Fra 2020 til 2022 er antallet af Toldstyrelsens beslaglæggelser af psilocybinsvampe og -væksthuse vokset fra 166 til 469. Og med 264 yderligere beslaglæggelser per 1. marts i år ser 2023 ud til at blive endnu et rekordår.
Midt i det hele er en ny gruppe terapeuter begyndt at spire frem. De tilbyder samtaleterapi i parløb med ulovlige stoffer.
Det er tit sidstnævnte, der løber med opmærksomheden, men selv ville Magnus aldrig anbefale psilocybin over terapi.
- Mange af dem, der opsøger mig, fortæller, at de har “prøvet alt” - forstået som forskellige former for terapi og/eller psykofarmaka - og håber, at psykedelisk terapi kan hjælpe. Muligvis - men man skal ikke have en forventning om, at psykedelika i sig selv er en pille, der løser dit problem.
Hvad er psykedelika?
Psykedeliske stoffer kaldes også "hallucinogene stoffer". Psykedelika dækker over en bred kam af forskellige stoffer såsom LSD, psilocybin, "svampe", MDMA og meskalin.

Selvom de kaldes "hallucinogene", fremkalder de snarere forstærkede eller forvrængede sanseindtryk. Det kan for eksempel opleves, som at genstande og omgivelser ændre form eller farve. Man kan også blive opmærksom på ting, man før var uopmærksom på. Herunder hjerteslag eller tankemønstre. Tidsfornemmelsen kan også svækkes.

Med indtagelsen er der en risiko for angst- og/eller oplevelser af paranoia under rusen. I svære tilfælde kan stofferne fremkalde psykose.

I de seneste år har der været en stigende forskningsmæssig interesse for at anvende psykedeliske stoffer i forbindelse med psykiatrisk behandling. Sideløbende har der været en stigende interesse i internetkredse i brugen af særlige stoffer - f.eks. psilocybin og ayahuasca - som led i en selvforbedringsproces.

Herunder kan nævnes trenden, mikrodosering, hvor brugerne indtager minimale doser LSD eller psilocybin med henblik på at opnå øget kreativitet/produktivitet og en følelse af "forbundethed".
Psilocybin/svampe: Psilocybin er det aktive stof i en stor familie af psykedeliske svampe. I den danske natur findes en art psilocybinsvamp, som kaldes spids nøgenhat. Psilocybin giver ruseffekt efter cirka 30-45 minutter. Rusen varer i 4-6 timer.
LSD indtages dog oftest som en dråbe påført et lille frimærke, som lægges under tungen. Virkningen af LSD er forholdsvis lang. Et ”trip” kan vare op til 10-12 timer. Stoffet blev opdaget af Albert Hoffman i 1938.
MDMA bliver også kaldt Ecstasy. Virkningen ses gennem en følelse af eufori, varme, kærlighed og interesse for andre mennesker. Rusen begynder gradvist at virke efter 30 minutte og varer typisk 4-6 timer. Det kan medføre angst, depression og forstyrrelser af søvnen
Ketamin er et bedøvelsesmiddel, der anvendes ved kirurgiske indgreb, især på større dyr, f.eks. heste. Stoffet virker også bedøvende på mennesker, men da det giver forholdsvis kraftige hallucinogene virkninger, bruges det sjældent. Ketamin bliver netop brugt som et rusmiddel på grund af dets hallucinogene effekt. Alt efter hvordan det indtages, kan rusen vare fra en halv til to timer.
Ayahuaca er en slags te. Ayahuasca er blevet benyttet i rituel sammenhæng af stammefolk i den sydamerikanske jungle gennem flere hundrede år. Som oftest varetages sådanne ritualer af såkaldte shamaner, der fungerer som en slags spirituel guide under stofoplevelsen. Der er i de senere år i den vestlige verden blevet åbnet flere og flere centre, hvor stofferne ligeledes indtages i guidede ceremonier.
Sundhed.dk, Altomstoffer.dk
En spirituel kliché

LSD. Psilocybin. Meskalin. MDMA. Ketamin. Iboga. Ayahuasca. DMT. En enkelt oplevelse med 2CI. Alt sammen substanser, Magnus har erfaring med.
For den uindviede læser sender opremsningen måske kaffen i den gale hals. For Magnus’ kan det sammenlignes med en krydderihylde til sindet.
Med MDMA - for eksempel - oplever klienterne en følelse af større tryghed og åbenhed, hvilket kan være sundt i parterapi. Med psilocybin forstyrres fastlåste tankemønstre og medvirker til, så man med held bliver i stand til at se sit liv i et nyt perspektiv, forklarer han.
Størstedelen af Magnus' behandlingsforløb handler dog om at skabe en god relation mellem terapeut og klient. Både før og efter. Derfra går jagten ind på at opspore og udrede usunde tankemønstre.
Her adskiller Magnus’ sig ikke fra sin traditionelt skolede kolleger.
Senest fik han et gennembrud med en mand i 50'erne. Efter at have indtaget en dosis psilocybin kom manden frem til, at hans problemer kunne spores til et ”dybt indkodet mønster”.
Det går op for manden, at han lærte i sin opvækst, at hans mors kærlighed kun kan opnås, hvis han får status og succes. Og at denne overbevisning har haft en styrende indflydelse både på hans arbejdsliv og partnerskab.
- Det åbnede for en anden måde at være bevidst på og gav ham muligheden for at slippe nogle gamle og uhensigtsmæssige mønstre. Men bevidsthed om den slags gør det ikke i sig selv - det skal ses som en del af en større personlig udviklingsproces, fortæller Magnus.

3/4
Den terapeutiske proces er en lang rejse. Den bliver man ikke bare færdig med, siger Magnus. Han mener selv, at psykedelika har hjulpet til at finde fred med livets store spørgsmål. Foto: Emil Østedgaard Nielsen
Her er det naturligt at spørge, om manden så ikke kunne nøjes med almindelig terapi, når samtalen er det vigtigste.
- Samtaleterapi rammer på et tidspunkt en mur. Man kan tale om og intellektuelt forstå hele vejen rundt om sine traumer, men det er ikke det samme som at forløse dem, svarer Magnus.
I løbet af interviewet bliver det klart, at det, Magnus tilbyder, er en mystisk oplevelse, noget nærmest religiøst. En oplevelse af at være bevidst om, at éns selvfortælling er en fiktion, som dermed er åben for gendigtning.
- Det er supersvært at formulere, for det bliver nemt en kliché. Det er ikke en kosmisk uretfærdighed, at du engang skal dø. Det kan jeg postulere. Men klientens erkendelse af, at det er okay. Det er der, potentialet ligger, mener Magnus.
Samtalen bliver hurtigt spirituel, og det er okay, pointerer Magnus. Igen kommer hænderne i brug, når han nærmer sig en vigtig pointe.
- Det er en del af vores moderne kulturelle neurose, at vi har mistet kontakten til noget større end os selv. Der er en slags fiksering på de historier, vi lever i, siger Magnus.
Det handler om følelsen af at være til og være i fred med den menneskelige tilstand, konkluderer han.
Langt fra modkultur

Følelsen ser ud til at være efterspurgt. Der er af gode grunde et stort mørketal, når det kommer til psykedelika. En hurtig overflyvning af Facebook giver dog en form for pejlemærke.
Søger man på psykedelika på Facebook, finder man grupperne Psykedelisk Samfund, Psykedelisk Terapi og Mikrodosering Danmark. De har tilsammen godt 12.000 følgere.
I Danmark følger Margit Anne Petersen med i udviklingen. Som socialantropolog og lektor ved Center For Rusmiddelforskning har hun i en årrække undersøgt danskernes forhold til stoffer som en vej til selvforbedring.
Og hun ser faktisk en parallel til studerendes brug af såkaldte ”study drugs” - for eksempel Ritalin - som ofte bruges til forbedring af studieevner. På samme måde bruges psykedelika til hurtigt at opnå mental forandring.
- Noget, jeg ofte hører, er, at folk ikke har tid til 10 års terapi. De vil hellere have det godt hurtigt, siger hun og oplever, at der på alle måder er en stigende interesse.
Man skal ikke have en forventning om, at psykedelika i sig selv er en pille, der løser dit problem.
MAGNUS, PSYKEDELISK TERAPEUT
Hendes bud er, at det til dels kan tilskrives positive historier i medierne, der vinkler stort på psilocybins potentiale som medicinsk behandling. Sagt med andre ord er psykedelika blevet mere legitimt.
- Der er helt klart en tendens blandt mange af nutidens brugere, at de ikke er præget af at være modkultur. De er snarere drevet af et ønske om at passe ind i samfundet. At kunne yde deres bedste, uddyber antropologen.
Når det så er sagt, er der ikke én beskrivelse, der passer på alle. Psilocybin favner bredt, siger hun, og har fat i så forskellige folk som forretningskvinden og den arbejdsløse, den studerende og familiefaren. Trods forskellene i livssituation går én ting dog igen.
- Der er en villighed til at eksperimentere. Men det mest slående ved de mennesker, jeg har stødt på, er, at de virkelig har undersøgt det grundigt, før de gør det, konkluderer Margit Anne Petersen.
Tys-tys og undergrund

Magnus nikker genkendende til antropologens udlægning. Han har også hørt den med at springe over 10 års terapi.
- Men de, der siger det, har jo netop også været igennem mange års terapi. Startede du med at tage psilocybin, er jeg ikke sikker på, at det ville have den samme effekt, mener han.
Han har mere end 10 års erfaring i det psykedeliske. I løbet af den tid er der sket meget.
Det er ikke længere tys-tys og undergrund. Og hvor det tidligere var unge, der gik mod systemet, er der i dag flere "normale" mennesker med job og familie imellem, fortæller han.
Efterspørgslen på terapiforløb er så stort, at han har gjort det til en levevej med cvr-nummer, moms og skat.
Et forløb koster typisk mellem 5000 og 10.000 kroner, er skræddersyet til den enkelte, og han får henvendelser nok til en venteliste.
- Du kan endda få en faktura, siger Magnus med et glimt i øjet.
Der er ikke en enkelt type blandt hans klienter, men han beskriver den bedste kandidat som én, der på forhånd har lavet noget terapeutisk forarbejde og har en stabilitet i livet.
Nogle er blot nysgerrige. Det er typisk unge, der er risikovillige nok til at kaste sig ud i det. Men også familiefædre og karrieremennesker, der har hørt om psykedelika via Netflix-dokumentarer, "og nu selv vil se giraffen".
Andre igen er midt i en terapeutisk proces og søger hjælp til at komme videre fra en skilsmisse eller et liv fastlåst i rutinen.
Og så er der dem med svære psykiske udfordringer. De har måske kæmpet med traumer, angst, depression eller OCD i flere år. På et tidspunkt har de hørt, at psykedelika kunne være svaret på deres problemer.
Det er klart den sværeste gruppe, fortæller Magnus, der tidligere har afvist folk med den begrundelse, at han ikke har været kvalificeret, og at psilocybin sjældent hjælper i en akut krise.
In case of emergency

På Psykiatrisk Center København er overlæge og professor Anders Fink-Jensen netop begyndt på et nyt studie. Inden for videnskabens kontrollerede rammer undersøger han, hvad psilocybin kan gøre for at behandle alkoholafhængighed.
Med egne ord er han både en hardliner og en del af det etablerede system. Og selvom feltet - psilocybin i psykiatrien - producerer ”vildt spændende data”, ser han med skepsis på Magnus’ og de andre psykedeliske terapeuters praksis.
Hvad gør de konkret, hvis én bliver psykotisk og løber ud i trafikken? Hvad gør de, hvis én får tårnhøjt blodtryk og en hjerneblødning på den konto? De har jo ikke et setup, hvor de kan tage sig af det, hvis der sker noget. Det har jeg et problem med.
ANDERS FINK-JENSEN, OVERLÆGE OG PROFESSOR, PSYKIATRISK CENTER KØBENHAVN
- Hvad gør de konkret, hvis én bliver psykotisk og løber ud i trafikken? Hvad gør de, hvis én får tårnhøjt blodtryk og en hjerneblødning på den konto? De har jo ikke et setup, hvor de kan tage sig af det, hvis der sker noget. Det har jeg et problem med, konstaterer overlægen, der mener, at psilocybin og psykedelika er illegalt af en grund.
Magnus er delvis enig med Anders Fink-Jensen. Der er en risiko ved psykedelika. Og det er ikke for alle.
Derfor sørger han for at holde sessioner væk fra befærdede veje, skarpe objekter og folk med hjerteproblemer screenes fra. Opstår der en akut krise, må han ringe efter en ambulance som alle andre, tilføjer han.

4/4
Et udsnit af Magnus’ bibliotek, der indeholder titler som ”The Ethics of Caring” og ”Drugs without The Hot Air”. Foto: Emil Østedgaard Nielsen
Han anerkender også lægernes faglighed - op til et punkt. De har nemlig ikke selv den konkrete erfaring med substanserne. Han mener derfor, at de mister vigtigt perspektiv.
- Der er masser af sympatiske læger, men der er også en masse læger, jeg ikke ville tage et trip sammen med, siger han og smiler.
Han påpeger desuden, at han aldrig selv har haft situationer med kontroltab i løbet af en session.
Psilocybintegn

Stabler af bøger fortæller om Magnus’ dybe interesse for feltet. ”How to change your mind”. ”Psykedelisk Medicin”. ”Stormy Search For The Self”. Magnus har brugt mere end 10 år på at udforske alle afkroge af emnet - på egen krop og i det skjulte.
For loven - og Rigspolitiet - deler ikke hans opfattelse af, hvad der er etisk og forsvarligt.
I et skriftligt svar meddeler National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, at den er bekendt med brugen af psilocybinsvampe som en del af alternative terapiformer. De udgør dog kun en mindre del af den samlede mængde narkotika, der årligt beslaglægges.
Dette sker ofte i de Internationale Postcentre, hvor Toldstyrelsen oftere og i stadig større mængder finder svampe i forsendelser fra udlandet. Det er i høj grad forsendelser fra Holland, der bestilles via websider og fremsendes til Danmark.
I forlængelse af det vil Magnus gerne understrege, at hans arbejde ikke er en undskyldning for at sælge eller give folk stoffer. Han får en del henvendelser fra folk, der vil have hjælp til at finde svampe.
- Til dem svarer jeg blankt nej. Det er ikke min funktion, siger Magnus.
Han er enig med loven så langt, at man bør undgå, at folk kommer galt afsted. Det kan sammenlignes med jagttegn for at besidde våben, hvilket også kræver kyndighed og respekt. På samme måde burde der udstedes en form for "psilocybintegn".

Direkte adspurgt, om han tilbyder psilocybinsvampe som en del af terapiforløbet, eller om klienterne selv skal finde dem og derved bryde loven, svarer han med et dilemma.
- Enten skal folk anskaffe det selv. Så holder jeg min ryg nogenlunde fri juridisk, til gengæld ved hverken de eller jeg præcist, hvad de får. Over for det kan jeg give en substans, jeg kender kvaliteten af, og meget bedre facilitere en ansvarlig oplevelse, siger han og fortsætter:
- Min pointe er, at hvis nogen lider, og der findes en metode til at hjælpe, så vil jeg holde på, at det ville være etisk forsvarligt at bruge psykedelika på en ansvarlig, terapeutisk måde. Selvom det ikke teknisk set er lovligt.
Hans håb er, at man med tiden vil følge i slipstrømmen på den amerikanske delstat, Oregon.
Marts 2023 dimitterede de første cirka hundrede nye psilocybinfacilitatorer, efter at delstaten i år legaliserede psilocybin-assisteret terapi. Det samme ønsker Magnus herhjemme.
- Ligesom for læger, og psykologer og andre faggrupper bør der være en faglig etos. Skal det gøres på en etisk måde, bør man have en terapeutisk baggrund, et fagligt fællesskab og en grundlæggende oplæring, mener han.
- Spørgsmålet er, hvordan man kan forvalte de her ting, man skal have respekt for, og som ikke nødvendigvis skal betros til menigmand.
Sådan gjorde vi
Før interviewet har journalist Emil Østedgaard Nielsen haft adskillelige samtaler med Magnus og andre psykedeliske terapeuter i miljøet. Dette er gjort for at skabe så bred en forståelse som muligt inden for et felt, der ofte går under radaren.

Psilocybin er et ulovligt stof, og for ikke at inkriminere sig selv optræder Magnus under et opdigtet navn. Redaktionen er bekendt med hans identitet.

Avisen Danmark bruger kun undtagelsesvist anonyme kilder. Anonymitet har været forudsætningen for, at vi har kunne få adgang til miljøet. Med en stadigt stigende offentlig interesse for psilocybin har vi derfor accepteret denne forudsætning.” :hjerte:


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 1 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 3 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Hop til:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team