Psychedelia.dk

Velkommen til psychedelia.dk. Vi er Danmarks største community for fornuftig anvendelse af rusmidler og legalisering.
Dato og tid er 07 okt 2024 13:46

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]




Skriv nyt emne Svar på emne  [ 4 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 30 jan 2023 00:40 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 30 jan 2023 00:35
Indlæg: 1
Hej alle,

Min ven blev tilbage i 2021 sigtet for import af LSD. Selvfølgelig benægtede de alt, købte fra darkweb og betalte med krypto (uden betaling direkte fra exchange). Det var dog i en mængde, hvor højst sandsynligt ikke vil lade dette ligge.

Nu til spørgsmålet: er der en tidsgrænse på denne sigtelse? Har hørt, at den efter 5 år frafalder automatisk, men kan finde intet om dette - hverken på nettet eller i retsloven. Risikerer min ven at sidde med denne sigtelse i baghovedet i de næste 20 år?

Yours truly


Top
 Profil  
 
Indlæg: 31 jan 2023 00:47 
Offline
Dedikeret medlem

Tilmeldt: 14 apr 2011 00:03
Indlæg: 1360
Det du har hørt, er lidt en sammenblanding.

Jf. Straffelovens kap 11, §93, er forældelsen for en strafbar handling:

Citat:
§ 93. Forældelsesfristen er

1) 2 år, når der ikke er hjemlet højere straf end fængsel i 1 år for overtrædelsen.
2) 5 år, når der ikke er hjemlet højere straf end fængsel i 4 år.
3) 10 år, når der ikke er hjemlet højere straf end fængsel i 10 år.
4) 15 år, når der ikke er hjemlet højere straf end fængsel på bestemt tid.


MEN, der er her tale om tiden fra den strafbare handling, til du bliver sigtet. Altså, begår du en forbrydelse hvor straffen er mindre end fængsel i fire år, frafalder muligheden for at straffe dig efter 5 år - altså, hvis f.eks. forbrydelsen først opdages 6 år efter du udførte den. Når du er sigtet frafalder denne forældelse dog, og du kan principielt være sigtet for evigt. Du har dog en del rettigheder som sigtet, og en af dem er beskrevet i retsplejelovens § 718 b:

Citat:
§ 718 b

Er afgørelse om påtaleopgivelse, tiltalefrafald eller tiltalerejsning ikke truffet, eller er der ikke anmodet om retsmøde med henblik på sagens behandling som tilståelsessag i medfør af § 831 inden 1 år og 6 måneder efter det tidspunkt, hvor politiet har gjort sigtede bekendt med sigtelsen, kan sigtede indbringe sagen for retten.

Stk. 2. Hvis der efter en samlet vurdering af hensynet til den sigtede, forurettede, sagens beskaffenhed og omstændigheder samt sagens samfundsmæssige betydning er særlig grund til at kræve fremskyndelse af anklagemyndighedens afgørelse af tiltalespørgsmålet, kan retten undtagelsesvis fastsætte en frist herfor. Fristen skal være på mindst 3 måneder og højst 1 år. Hvis anklagemyndigheden ikke træffer afgørelse om tiltalespørgsmålet inden for den frist, som retten har fastsat, anses påtale mod sigtede for opgivet af anklagemyndigheden, jf. dog stk. 3.

Stk. 3. Retten kan efter anmodning fra anklagemyndigheden forlænge en frist fastsat efter stk. 2 med højst 1 år ad gangen, hvis der foreligger særlige omstændigheder. Anklagemyndighedens anmodning skal fremsættes over for retten senest 2 uger inden udløbet af den frist, som retten tidligere har fastsat. Hvis retten ikke finder grundlag for at forlænge fristen, anses påtale mod sigtede for opgivet af anklagemyndigheden, medmindre denne træffer afgørelse om tiltalespørgsmålet inden 2 måneder fra rettens afgørelse om ikke at forlænge fristen.

Stk. 4. Rettens afgørelse træffes ved kendelse. Hvis rettens afgørelse går ud på, at der ikke skal fastsættes en frist efter stk. 2, kan spørgsmålet på ny indbringes for retten, dog tidligst 1 år efter rettens afgørelse.

Stk. 5. Sigtedes anmodning efter stk. 1 skal indeholde en adresse, hvortil meddelelser kan sendes.

Stk. 6. I det retsmøde, der afholdes med henblik på behandling af en anmodning efter stk. 1, skal sigtede være til stede, medmindre retten bestemmer andet. Indkaldelse af sigtede kan ske ved brev til den i medfør af stk. 5 angivne adresse. Udebliver sigtede fra et retsmøde, hvortil vedkommende er indkaldt, anses anmodningen for bortfaldet.

Stk. 7. Forurettede og eventuel bistandsadvokat underrettes om retsmødet. Underretning af forurettede kan dog undlades, når et større antal personer er forurettede.


Altså, efter 1,5 år kan den sigtede indbringe sagen for retten, for at få politiet til enten at komme i gang med sagen, eller, hvis sagen er af særlig karakter, få rettens ord for, at sigtelsen kan forlænges. Hvis ikke politiet har en god sag, og hvis ikke sagen er af særlig betydning, vil sigtelsen typisk måtte frafaldes. Når først retten bestemmer, at sigtelsen ikke kan forlænges, er anklagemyndigheden nød til at rejse sagen, og derfor skal sagskomplekset være komplet nok til dette.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 02 feb 2023 00:29 
Offline
Junior medlem

Tilmeldt: 02 feb 2023 00:20
Indlæg: 1
Hej igen,

Undskyld for ny account - har glemt password og brugte en throwaway email.
Randomname skrev:
Altså, efter 1,5 år kan den sigtede indbringe sagen for retten, for at få politiet til enten at komme i gang med sagen, eller, hvis sagen er af særlig karakter, få rettens ord for, at sigtelsen kan forlænges. Hvis ikke politiet har en god sag, og hvis ikke sagen er af særlig betydning, vil sigtelsen typisk måtte frafaldes. Når først retten bestemmer, at sigtelsen ikke kan forlænges, er anklagemyndigheden nød til at rejse sagen, og derfor skal sagskomplekset være komplet nok til dette.

Betyder dette, at min ven ville kunne bede om at få sagen for retten og fremskynde processen i år? Selvfølgelig vil det kunne bringe en sag, hvis politiet mener, at de har nok beviser til at kunne tiltate.
Hvis min ven vælger ikke at gøre dette, så vil konsekvenserne være, at de måske kan finde flere beviser (spørger mest for bekræftelse)?
Min ven er under universitetsuddannelse det næste 1,5 år, og vil meget gerne færdiggøre dette uden at skulle tænke på at skulle i retten og alt, der følger med. Løber de en stor risiko? Så vidt har fået at vide, så har min ven relativt godt styr på opsec, så politiet har umiddelbart ikke meget at komme efter (kender til darkweb, crypto, har snakket om ikke at lave transaktioner direkte fra exchange mm.).

Mange tak for dit informative og fantastiske svar.

Your truly


Top
 Profil  
 
Indlæg: 02 feb 2023 01:02 
Offline
Dedikeret medlem

Tilmeldt: 14 apr 2011 00:03
Indlæg: 1360
Det skal du skam ikke beklage.

Ja, hvis din ven blev sigtet før Juli 2021, så vil han kunne anmode om at få sagen indbragt for retten. Du har ret i, at hvis politiet mener at have tilstrækkelig beviser, så vil de rejse sagen. Men, i det tilfælde vil de helt sikkert rejse sagen alligevel. Der er altså intet at tabe ved at tvinge dem i gang.

Tværtimod, hvis f.eks. din ven handlede gennem et marketplace hvis data er kompromitteret, kunne data om transaktionen ligge og bare vente på at blive opdaget. Som f.eks. gamle SilkRoad. Han ved selv hvor han har handlet, og derfor også om det er en relevant bekymring.

Hvis din ven vil indbringe sigtelsen for retten vil jeg anbefale at kontakte en forsvarsadvokat til at hjælpe - snak med dem om beskikkelse og få staten til at dække. Der skal kun betales hvis der falder dom. Og HVIS anklagemyndigheden vælger at rejse tiltale, så har forsvarsadvokaten ret til at se alle beviser i sagen - det er en stor strategisk fordel.

Helt lavpraktisk kan man også ringe til sagsbehandleren hos politiet og høfligt spørge hvad sagen bliver til, og nævne at man er frustreret over at have en uretmæssig sigtelse hængende over hovedet, så hvis ikke de har noget afklaring vil man indbringe sigtelsen for retten. Så får de også en chance for at trække stikket.


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 4 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 3 gæster


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Hop til:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team