Psychedelia.dk https://psychedelia.dk/forum/ |
|
Fordampningshastighed https://psychedelia.dk/forum/viewtopic.php?f=80&t=20865 |
Side 1 af 1 |
Forfatter: | Tamara9k [ 14 sep 2007 21:07 ] |
Titel: | Fordampningshastighed |
Er der nogle der kan give mig formler for vands og alkohols fordampningshastighed givet temperatur og overfladeareal? |
Forfatter: | CannaChem [ 16 sep 2007 14:48 ] |
Titel: | Re: Fordampningshastighed |
Tamara9k skrev: Er der nogle der kan give mig formler for vands og alkohols fordampningshastighed givet temperatur og overfladeareal? Et simpelt eksempel: Da fordampningshastigheden afhænger både af temperaturen og overfladen... mol/s=cTA, hvor c= en konstant, T=temperatur og A er overfladeareal. c kan du bestemme ad empirisk vej. Ved at holde temp. og areal konstante, kan du variere trykket, relativ luftfugtighed, luftsammensætning og -flow over væskefladen. Sammenholdt med størrelser som f.eks. viskositet, densitet, molekylevægt, damptryk, dipolmoment og evt. partielle molære størrelser, så kan du eller din computer opstille en model for udregning af fordampninghastigheden for dine separate væsker eller din blanding. Hvad er det egentlig du vil regne ud ? ![]() |
Forfatter: | Tamara9k [ 19 sep 2007 02:19 ] |
Titel: | Re: Fordampningshastighed |
Øgler skrev: Hvad er det egentlig du vil regne ud ? ![]() Jeg vil ganske enkelt kunne udregne hvor lang tid af det at afdampe vand eller alkohol i en åben glasskål f.eks. ved at placere den i en ovn. Kan jeg finde værdier af c for hhv. og vand og alkohol et sted? |
Forfatter: | CannaChem [ 20 sep 2007 17:40 ] |
Titel: | Re: Fordampningshastighed |
Tamara9k skrev: Øgler skrev: Hvad er det egentlig du vil regne ud ? ![]() Jeg vil ganske enkelt kunne udregne hvor lang tid af det at afdampe vand eller alkohol i en åben glasskål f.eks. ved at placere den i en ovn. Kan jeg finde værdier af c for hhv. og vand og alkohol et sted? Det lyder interessant, men jeg tror/erkender, at det ville blive alt for teoretisk. Resultatet afhænger af for mange ubekendte, til at jeg overhovedet gider at overveje at regne det ud. Hvis du med c mener den specifikke varmekapacitet, så kan du sikkert finde dem for utallige rene væsker hvis du bruger 2 sek. på googling. Noget meget afgørende er, at finde hvor meget energi der afsættes i den pågældende væskeblanding og kender du den molære fordampningsentalpi, som afhænger af vand/alkohol interaktion sammen med det pågældende ekstraherede stof, kan du begynde at stykke en hjemmelavet formel sammen. Endvidere indgår størrelser som skålens varmeovergangstal, relativ fugtighed i ovn, samt luftstrømninger en større rolle, skulle jeg mene! ...jeg har aldrig været den store formelrytter og bare tanken om at bestemme fordampningshastigheden i praksis ud fra teori, lægger mig på langs... PS. Jeg ville aldrig sætte min vodka til afdampning i en lukket ovn. Forvent det bedste, men planlæg ud fra det værste! |
Side 1 af 1 | Alle tider er UTC + 1 time [DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |