@Psykonatisme: jeg er for stiv til at skrive et ordentligt indlæg, men om et par uger når tømmermændene har lagt sig (okay lad os sige måneder) så er jeg frisk på at vi diskuterer dine synspunkter omkring mad.
Citat:
Hvor er den reéle argumentation for din påstand om, at store mængder salt og fedt er skadeligt? Du henviser bare til 'google' og dine antagelser om hvad, der er sundt.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1808 ... d_RVDocSumhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1655 ... d_RVDocSumhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1820 ... d_RVDocSumhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1806 ... d_RVDocSumhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1793 ... d_RVDocSumhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1787 ... d_RVDocSumhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1778 ... d_RVDocSumHer er lidt af hvert at kigge på, uanset hvordan du vender og drejer den, så er et (bid mærke i for stort) for stort salt indtag "næsten" utvivlsomt associeret med et for højt blodtryk og de dertilhørende følgesygdomme.
Din sætning om store mængder fedt er for vag til at den kan modbestrides, jeg tror der er meget få dieætister som vil betvivle at poly og mono umættede fedtsyrer i de rette mængder er sundt, og så længe du holder dig til fedtsyrer fra fisk vil selv et stort dagligt indtag af fedt fra fisk have en "relativ" gavnlig virkning.
Din argumentation for at mættet er sundt er højst tvivlsomt. For det første er det næsten umuligt at finde den originale artikel af Vilhjalmur Stefansson's opdagelser som skulle være beskrevet i "Lieb, Clarence W.: "The Effects on Human Beings of a Twelve Months' Exclusive Meat Diet," Journal of the American Medical Association, July 6, 1929". Jeg har kunne finde en masse andre artikler fra samme udgave af JAMA men ikke den artikel, hvis du kan finde den vil jeg meget gerne læse den. Yderligere vil jeg gerne påpege at der har været andre undersøgelser som netop viser at Inuitternes høje indtag af omega-3 fedtsyrer netop er med til at beskytte dem imod visse "velfærdssygdomme". Men når vi endelig snakker om Inuitter og sygdomme, ja de får sjældent hjerte-kar sygdomme, men til gengæld, se på Grønlands dødstatistik over kræft og du vil dø af grin.
Hvad angår Price kuren, så er der utrolig meget kontrovers om emnet.
The Weston A. Price foundation har iflg. wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Weston ... Foundation flere gange været under beskyldning for at agerer som en lobbyisme for kød industrien i USA (se evt. talk siden for yderligere dokumentation).
Selv om Prices tankegang skulle vise sig at være rigtigt er der stadig flere forhold man som moderne menneske skal tage i betragtning, bla. er moderne husdyr ikke ligeså slanke "lean bodymass" og deres fordeling af fedtsyrer er anderledes grundet den kost vi giver dem. For slet ikke at tale om pesticiderne der akkumeleres i husdyr nu om dage. En anden ting at tage i betragtning er at den "paleolithic diet" der argumenteres for kun gør sig gældende indenfor de sidste tusinde år. Hvis vi virkelig skulle spise som vores forfædre, og den diæet menneskeheden er evoltioneret til at at leve på, så skal vi langt længere tilbage, vi skal tilbage før spyd, bue og pil. Bortset fra at de referencer The price foundation go alle dens tilhængere kommer med er højst tvivlsomme og ikke kan stoles på, så vil jeg gerne påpege at flere undersøgelser har vist at når dyr gives et frit valg imellem alle fødevarer, så vælger de den diæt der giver størst vækst og hurtigst kønsmodning, og ikke den der giver længst levetid og sundest alderdom (referenver fremvises når druktur er færdig)
Angående din sidste del omkring paradokserne, så ser jeg ikke noget problem. Ja en nation kan have en lav frekvens af en slags sygdomme pga deres kost, men ikke af den anden slags. fx. kan de nævnes at danskere har en lavere rate af hjertekarsygdomme end svenskere, selv om vi drikker og ryger mere end dem. Ligeledes kan du nævne Japanerne, som har en utrolig lav rate af visse sygdomme pga. deres høje indtag af fisk, men de har samtidig en høj rate af for højt blodtryk pga, deres salt indtag.
Hele din paradoks argumentation hviler på en sund/ikke-sund argumentation, når vi begge godt ved at forket indtag af en nutrient fører til en slags sygdom, og en forket indtag af en anden nutrient fører til en anden slags sygdom. Derfor kan det ikke overraske nogen at der findes alle disse "paradokser" hvor en nation på trods af sine fødevaner har meget for sygdomme af en slags, men mange af en anden slags (fx. brystkræft forekomsten blandt franskmænde)