Psychedelia.dk
https://psychedelia.dk/forum/

UV-C lys til svampedyrkning
https://psychedelia.dk/forum/viewtopic.php?f=2&t=58338
Side 1 af 1

Forfatter:  StueRen [ 19 sep 2023 00:09 ]
Titel:  UV-C lys til svampedyrkning

REDIGERET: Jeg kan se at jeg har skrevet beskeden på den forkerte board. Kan en admin flytte beskeden over til svampedyrknings boardet? :)

Hejsa

Ville bare lige skrive et indlæg til infodeling omkring UV-C lys, som hjælp til at holde ting “sterile” når man arbejder med en still-air-box (SAB), da jeg næsten ikke har set noget om det online. :)

Jeg har købt en UV-C lampe, som jeg lader stå inde i min SAB. Jeg tænder for lampen i 15 minutter, inden jeg starter at arbejde, når alt er sat op, og forlader lokalet imens. UV-C lys er yderst skadeligt for øjnene! Det kan ikke siges ofte nok; aldrig kig på sådan en lampe. Det er derfor jeg købte en med nødstop (slukker når den ser bevægelse i nærheden), forsinket tænding (tænder efter 15 sekunder) og fjernbetjening, så den kan styres på afstand.

Når den er færdig med at lyse, så bruger jeg normal steril teknik, som er standard med svampedyrkning. UV-C lys er skadeligt for DNA, så det slår næsten alt ihjel som det rammer, så hele volumen inde i SAB er “ren” efter lampen har været tændt. Jeg behøver ikke engang at tørre boksen af med sprit inde i, som jeg gjorde før.

Jeg har også eksperimenteret med lyset, når jeg laver agarplader. Mange, inkluderet mig, har problemer med kondens inde i pladerne, når de hælder varm, flydende agar i petriskålene. Her er UV-C lys fabelagtigt! Jeg hælder agar i petriskålene, og lader dem bare stå åbne og køle af/stivne ved siden af UV-C lampen (inde i SAB), mens den kører i ca. 10 - 15 minutter. Så kan lågene lægges på efterfølgende, og skålene forsegles med Parafilm eller gemen strækfilm fra et supermarked. Lågene skal selvfølgelig også ligge inde ved lampen, med indersiden pegende opad mod lyset.

Har haft 100% succesrate med mine agarplader siden jeg startede den her teknik.

En anden sjov ting er, at nogle åbenbart fremtvinger mutationer i deres svampekulturer, ved at give myceliet en hurtig stråling af UV-C. Det har jeg dog ingen erfaring med endnu. Bare til info, hvis nogen har lyst til at prøve det engang. :)

Side 1 af 1 Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/