Psychedelia.dk https://psychedelia.dk/forum/ |
|
Fermentering af halm https://psychedelia.dk/forum/viewtopic.php?f=2&t=34971 |
Side 1 af 1 |
Forfatter: | Jordboer [ 05 dec 2010 16:48 ] |
Titel: | Fermentering af halm |
Hola, Jeg har været i gang med at fermentere noget halm, så myceliet (p. cubensis) fra mit growkit kunne få noget nyt at leve af. Jeg læste at halmen skulle have ca. 3 timer ved 75 grader (efter at have vasket det i sæbevand og skyllet det igen), men fordi jeg var lidt uopmærksom kom vandet og halmen op at koge i ca. 20 min - gør det noget eller skal jeg starte forfra med en ny portion halm? Har søgt rundt omkring herinde, men kunne ikke finde noget specifikt svar.. |
Forfatter: | noname [ 05 dec 2010 18:43 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Du mener vel pasteurisere... Mit bedste bud er, at det formentligt ikke gør noget, hvis blot du giver den lidt ekstra mycelie. Om ikke andet kan du prøve det af, og så skrive resultatet herinde ![]() |
Forfatter: | Jordboer [ 05 dec 2010 19:18 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Hm, ja, det er nok det jeg mener, så vidt jeg lige kan læse foregår fermentering ved lavere temperaturer i længere tid? |
Forfatter: | Biologen [ 06 dec 2010 04:24 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Er ikke så meget inde i svampedyrkning, men går ud fra, at du koger halmen for at gøre det sterilt?! Umiddelbart kan jeg ikke se et problem i, at det har været oppe at koge, tværtimod. Fermentering er en helt anden snak (fra denstoredanske.dk): "fermentering, forgæring, gæring, de processer, hvorunder levende celler, især mikroorganismer, frigør kemisk energi fra sukkerarter eller andre organiske molekyler under iltfri (anaerobe) eller næsten iltfri betingelser." |
Forfatter: | noname [ 06 dec 2010 10:24 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Biologen skrev: Er ikke så meget inde i svampedyrkning, men går ud fra, at du koger halmen for at gøre det sterilt?! Umiddelbart kan jeg ikke se et problem i, at det har været oppe at koge, tværtimod. Ideen med kun at pasteurisere er, at vildgær og lignende "infektioner", der ikke påvirker det gode mycelie ikke bliver dræbt og derfor beskytter halmen indtil det er helt koloniseret af mycelie. Risikoen for ødelæggende kontamineringer er derfor mindre. Så teoretisk set er en pasteurisering bedre end en kogning, men en kogning kræver formentligt blot, at du er mere påpasselig med at undgå eksterne kontamineringer indtil halmen er fuldt koloniseret. |
Forfatter: | Jordboer [ 06 dec 2010 21:09 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
@Biologen: Jeg forstår ikke du siger, fermentering er en helt anden snak, på andre sider (f.eks. http://www.easy-lab.dk/vejledninger/%C3%B8stershat.htm snakker de om fermentering (i forstanden forgæring) af halmen under anaerobe betingelser (=under vand) i.fb. med svampedyrkning.. Anyways, tak for svar begge to, nu begynder teorien også så småt at give mening, så må vi se om myceliet når at få overtaget inden der kommer ubudne gæster. |
Forfatter: | Biologen [ 12 dec 2010 15:20 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Jordboer skrev: @Biologen: Jeg forstår ikke du siger, fermentering er en helt anden snak, på andre sider (f.eks. http://www.easy-lab.dk/vejledninger/%C3%B8stershat.htm snakker de om fermentering (i forstanden forgæring) af halmen under anaerobe betingelser (=under vand) i.fb. med svampedyrkning.. Pasteurisering har til formål at dræbe nogle uønskede mikroorganismer ved forhøjet temperatur i længere tid. Fermentering er som sagt en forgæringsproces, hvor der ikke er ilt til stede, men hvor mikroorganismerne i stedet får lov at vokse. At begge dele foregår under vand, er ikke ensbetydende med, at de to ting har noget med hinanden at gøre. |
Forfatter: | Jordboer [ 12 dec 2010 16:49 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Got it, tak for uddybningen. |
Forfatter: | 1RB The best [ 06 jan 2011 01:58 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
mener at en fermentering under anerobe forhold har til formål af "frigøre" ligninen fra cellulosen og dermed øge koloniseringshastigheden for den ønskede svamp |
Forfatter: | Hypnos [ 07 jan 2011 23:25 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Jordboer skrev: men fordi jeg var lidt uopmærksom kom vandet og halmen op at koge i ca. 20 min - gør det noget eller skal jeg starte forfra med en ny portion halm? Har søgt rundt omkring herinde, men kunne ikke finde noget specifikt svar.. Det gør intet, bare klø på mester ![]() |
Forfatter: | Jordboer [ 08 jan 2011 18:50 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
weeerneeer skrev: Det gør intet, bare klø på mester ![]() Det gjorde jeg også - den har stået og hygget sig på et varmt badeværelse, og en måned senere ser det sådan ud: ![]() Jeg undrer mig bare lidt over, hvorfor den ikke er begyndt at pinne endnu.. og at det lugter lidt muggent når man stikker næsen ned til det..? Frygter at jeg dyrker mug i stedet for cubensis ![]() |
Forfatter: | Culpepers [ 09 jan 2011 11:14 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Det ligner godt nok Cubensismycelie. Er du sikker på, det ikke bare er det du kan lugte? Myceliet lugter jo lidt spøjst i sig selv (men ikke overvældende kraftigt). |
Forfatter: | Jordboer [ 09 jan 2011 13:29 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Culpepers skrev: Det ligner godt nok Cubensismycelie. Er du sikker på, det ikke bare er det du kan lugte? Myceliet lugter jo lidt spøjst i sig selv (men ikke overvældende kraftigt). Jeg tror måske, det er vandet og posen, som er begyndt at lugte jordslået. Efter jeg havde bakken oppe (som netop havde den der spøjse svampelugt) og skiftede vandet, lugter det nogenlunde ok igen. |
Forfatter: | RedSnt [ 09 maj 2012 09:34 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
Jeg er ked af at genoplive en så gammel tråd, men jeg bliver nød til at spørge hvordan det gik med dyrkningen sådan her. For resten virker en pasteurisering i 3 timer ved 76 grader som alt for lang tid. Ved mælke pasteurisering er 15 sekunder ved 76 grader rigeligt til at dræbe det der skal dræbes. Jeg ville føle mig rigelig sikker ved at pasteurisere i blot en time. |
Forfatter: | Rasmus Radiomus [ 09 maj 2012 14:45 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
En time kan sagtens gøre det. |
Forfatter: | Jordboer [ 09 maj 2012 18:13 ] |
Titel: | Re: Fermentering af halm |
RedSnt » 09 maj 2012 09:34 skrev: Jeg er ked af at genoplive en så gammel tråd, men jeg bliver nød til at spørge hvordan det gik med dyrkningen sådan her. Resultatet var ikke så imponerende, jeg mener der dukkede 2-3 svampe op og det var så det. Det ville måske have hjulpet at presse halmen hårdere og nok også et lag casing. Jeg må have gjort et eller andet galt, for da en af mine venner efterfølgende dyrkede videre med halm og et smuldret growkit gav det et fint udbytte. Hvis jeg skulle prøve igen, ville jeg nok prøve at gøre det i en straw log a la http://www.preterhuman.net/texts/drugs/ ... 26705.html. men jeg har ikke prøvet at dyrke mere siden da jeg stadig har rigeligt med svampe til naturtrips og sommeren er på vej ![]() |
Side 1 af 1 | Alle tider er UTC + 1 time [DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |