Psychedelia.dk
https://psychedelia.dk/forum/

Tanker er noget man kan styre!
https://psychedelia.dk/forum/viewtopic.php?f=12&t=53904
Side 1 af 1

Forfatter:  hurrij [ 14 sep 2017 21:50 ]
Titel:  Tanker er noget man kan styre!

Hjernen får ca. 70.000 tanker/impulser om dagen, som du ikke kan styre, men du kan styre hvordan du bearbejder dem og det er det som der betyder noget.

Tanken "jeg dummede jeg mig på jobbet idag", kan du vælge at lade være og nye tanker ville dukke op, eller du kan vælge og dyrke den til tanke mylder "hvorfor dummede jeg mig", "hvad tænker andre ikke", "er jeg overhovedet så god til det jeg laver" osv.

Hvis en pige for tæller dig du er grim, siger du så til dig selv at du er grim, eller siger du til dig selv at der findes en millard andre piger, og fordi en siger du er grim, betyder det ikke resten af pigerne syntes du er grim.

Det tankevækkende at man selv styre sine tanker, selvom mange ikke er bevidste om det. Folk der er deprimerede får flere dårlige impuls tanker end gode, højst sandsynligt, men når det kommer til stykket har man et valg. Ville jeg dyrke den dårlig tanke, eller ville jeg lade den ligge.

"hvad skal jeg dog spise til aftensmad". Den tanke kan du vel godt undgå at dyrke og tage den frem senere når det bliver relevant? Det kan du med alle tanker, hvis du arbejder på det.

Er du grim? "ja", jamen så er du jo grim ifølge dig selv og så syntes alle andre det højst sandsynligt også, men jeg ville godt kunne finde noget smukt i dig alligevel, for det kan man altid ;)

Du er hvad du siger til dig selv du er.

Forfatter:  Snoezel [ 15 sep 2017 03:03 ]
Titel:  Re: Tanker er noget man kan styre!

Interessant. Hvad hvis du nu bare tror at du kan styre hvordan du bearbejder/forholder dig til dem? Hvis nu det er skæbnen at netop DU skulle have den evne, sammen med en håndfuld andre selvfølgelig? Det er ikke for at skyde din idé ned, men det ville klæde den at den lagde lidt op til debat når du nu befinder dig i filosofi forummet :) Jeg kender masser af folk der er deprimerede og det der i høj grad kendetegner dem, er at de ikke føler at de er i kontrol over den måde de forholder sig til deres tanker på og depressionen forsvinder ikke hvis man fortæller dem at de er, tværtimod ;)

Forfatter:  Paul Muad Dib [ 16 sep 2017 12:39 ]
Titel:  Re: Tanker er noget man kan styre!

Husk lige, at der er tale om mere komplekse tilstande end ren og skær repræsentation. Du har en bestemt attitude, når du tænker, at du dummede dig. Det er ikke bare en rapport. Det er en evaluering, som du har en bestemt "indstilling" til osv. Så, kan du styre din karakter, dine interesser osv.? For det er disse, der påvirker, hvordan du bedømmer dine tidligere handlinger, og hvordan du følgeligt reagerer på dem. Jeg tror ikke, det giver mening at tale om at styre den slags. Du styrer dit handlingsliv, der betinges af dine tanker og tilstande. Men du styrer ikke dine tanker og tilstande. Der er formentligt flere "moduler", så nogle tilstande er underlagt andre osv. Men der vil altid være bagvedliggende faktorer som betinger noget andet. Du vælger at gøre X fordi du tror at Y og vil Z, men du vælger ikke at tro Y og ville Z. Du kan sikkert have højereordens volitioner. Du ville ønske at du ikke ville X, f.eks., eller du ville ønske, at du ikke ville ønske, at du ville X osv. Selvkontrol er højereordens volition. Men som den gode mand, Schopenhauer, siger: Du kan gøre, hvad du vil. Men du kan ikke ville hvad du vil. Alt er vilje og forestilling (not really, though, hehe).

Side 1 af 1 Alle tider er UTC + 1 time [DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/