El og Sikkerhed :

 

En HID lampe  er ikke legetøj.
En HID ballast genererer mange tusinde Volt for at starte lampen op, og den eneste fornuftige måde at arbejde med HID lamper på, er at behandle dem med respekt og som potentielt livsfarlige.

Du skal være omhyggelig med at tilslutte lampen korrekt, og med at forbinde alle ledningerne ordentligt, og i øvrigt sørge for at anvende ledninger af en ordentlig kvalitet.
- Spørg hellere en gang for meget end én gang for lidt der hvor du køber dem, og læs alle medfølgende manualer og brugsanvisninger grundigt !!!

Lampen skal helst tilsluttes med jordforbindelse, og det er en meget god idé at checke om dit HPFI relæ virker. - Mindst ved at benytte testknappen , eller ved at kontakte en professionel elektriker.

HPFI relæet virker ved at det måler strømmen der går ud og ind. Hvis relæet opdager en forskel på strømmen der går ud og ind (altså en fejlstrøm) afbryder det simpelthen strømmen.
Dette kunne f. eks være i en situation hvor du pludseligt udgjorde en levende jordforbindelse, så HPFI-relæet kan rede dit liv hvis du er uheldig/dum/doven og f. eks monterer ledningerne forkert og rører det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Ligeledes skal timeren du bruger være af en ordentlig kvalitet.
Lad være med at købe en noname timer til en 50´er. Køb en ordentlig én på minimum 15 Ampere der kan videreføre jordforbindelsen (stik med 3 huller i stedet for 2).

Typiske sikringer i almindelige hjem er på 10-15A.
Lad være med at overbelaste dem. Jeg anbefaler højst at belaste dem med 70-80% af deres kapacitet.
Typisk vil en HID lampe trække maksimalt 1A pr 100 Watt, så du kan altså  uden problemer tilslutte en 4-600 watt lampe og en blæser på én sikring. Lad være med at tilslutte mere end det til et stik.
Få en elektriker til at installere kraftigere sikringer, eller benyt flere uafhængige stik.


Det er i øvrigt en rigtigt god idé netop at tilslutte lampe + tilhørende blæsere på det samme stik, da de så - i tilfælde af eventuelle problemer - vil gå ud samtidig.
- Så du ikke f. eks står i den situation at lampen brænder videre mens blæserne er gået ud.
Det kan blive meget varmt og udgøre en stor risiko for brand.

Ballasten til lampen kan blive meget varm, og bør placeres sikkert på et ikke brændbart underlag, og på afstand af ting der kunne være en brandfare.
Det skal være et sted hvor der er god luftcirkulation - lad være med at lukke den inde i et lille skab, skuffe eller lignende.

Elektricitet er farligt, så lad være med at tage nogle dumme chancer, eller prøve på at spare lidt penge netop her.

Vær fornuftig, og overhold følgende simple regler, så sker der dig ikke noget ubehageligt :


1) Slå strømmen fra før du arbejder med ledninger, ballast og lamper.

2) Sørg for at der altid er rent og tørt hvor du arbejder med strøm.

3) Brug ledninger af høj kvalitet med god isolering. Ikke tynde, billige plasticledninger fra den lokale føtex.

4) Lad være med at afisolere ledninger med en kniv, med mindre du er meget rutineret og ved hvordan det gøres perfekt. Brug specialværktøj beregnet til formålet (kan købes i alle byggemarkeder)

5) Lad være med at røre ved lamper, ballast og ledninger når strømmen er sat til.

6) Udskift ledninger hvis de ikke er 100% intakte. Selv små revner, ridser mv. er potentielt farlige.

7) Vand + strøm er farligt. Vand ikke dine planter mens strømmen er på, og vær helt sikker på at der ikke er nogen chance for at vand kommer i kontakt med ledninger, ballast eller lampe der hvor du dyrker.

8) Lad ballasten hvile mindst én dag før du arbejder med den eller rører ved den.
Der kan være strøm tilbage i kondensatoren (capacitoren), så hvis du vil være helt sikker, så check den med et voltmeter hvis du har tænkt dig at røre direkte ved udgangene.
Det vil ikke være strømstyrker der kan slå dig ihjel, men nok til at det kan være ubehageligt.
Træk stikket ud og lad ballasten stå til næste dag. Det er det sikreste.

9) Sæt røgalarm(er) op der hvor du dyrker, og sørg for at den/de hænger så det kan høres der hvor du sover. De kan rede dit og andres liv i tilfælde af at noget alligevel går galt, så det er virkeligt et dumt sted at forsøge at spare 50-100 kroner.