Kobresia skrev:
Det er aromaerne, der forsvinder ved at riste smøgerne. Altså smagen og lugten. Om du rister eller ej gør det ikke mere sundt/skadeligt.
Rigtig mange (læs: hundredevis) af de skadelige forbindelser i tobaksrøg er faktisk aromatiske forbindelser.
Udover at fjerne en del af de skadelige stoffer fra tobakken fjernes også en stor del vand, hvilket får tobakken til at brænde renere når den senere ryges (ren forbrænding = færre kulilte og andre 'halve' produkter). Hvis man er i tvivl om hvorvidt der fjernes skadelige stoffer fra tobakken kan man evt. puste dampene fra den ristede smøg gennem noget fint papir og se hvad farve det får.
Ud af de over 4000 forbindelser der dannes i brændende tobak er ikke én af dem gavnlige (andet end for psyken), så alt der forsvinder må være på plus siden.
Mht hvorvidt nikotin fjernes, tror jeg ikke at der er nogen tvivl om at en mængde fjernes. Hvor stor eller lille den er vil være meget op til hvorledes tobakken ristes.
Kogepunktet for nikotin er ca. 247C, hvilket er lavere end antændelses punktet for tobak. Derfor vil jeg tro at de der rister smøgerne til de er lige på kanten af at brænde vil fjerne meget store mængder både nikotin og skadelige stoffer, hvor dem der rister længe ved lav varme vil fjerne færre stoffer. Kraftig ristning i en skål eller gryde vil formodentligt være den mest effektive metode hvis man alene ser på at fjerne så meget så muligt fra tobakken.
Jeg ræsonnerer mig frem til det samme.
Dog tror() er overbevist om) jeg at en langsom, nænsom ristning fjerner rigtig meget nikotin. Også selvom kogepunktet er over 200°C. Selvom vand først koger ved 100 grader, så afdampes vand jo også ved lavere temperaturer. Kogepunktet angiver jo kun den temperatur hvor hvor damp- og væskefase er i ligevægt ved et givet tryk.
Når jeg gryderister, så starter vandet med at fordampe hvorefter temperaturen i tobakken stiger og (mange) andre (aromatiske) forbindelser afdamper - selvfølgelig afhængig af deres damppunkt ved de pågældende temperaturer.
Hvis jeg er uopmærksom og tobakken bliver mørkere(på dansk: brændt) end blot en smule mere gylden, så kasseres den prompte, da den så kan smage fælt.
Der er ikke noget mere nederen, and at få ødelagt en rigtig god røg med dårlig tobak!
At riste tobak kan være en videnskab på linje med destillation og finere fransk madlavning!