Psychedelia.dk

Velkommen til psychedelia.dk. Vi er Danmarks største community for fornuftig anvendelse af rusmidler og legalisering.
Dato og tid er 21 jul 2025 15:29

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]




Skriv nyt emne Svar på emne  [ 9 indlæg ] 
Forfatter besked
Indlæg: 06 jan 2014 21:49 
Offline
Site Admin
Brugeravatar

Tilmeldt: 30 sep 2003 01:01
Indlæg: 3460
Geografisk sted: Nord for københavn
Psykiatri på afveje - Politiken, 6. januar 2014

Synes denne artikel er relevant for boardet grundet at der er så mange brugere der er på "statsnarko" mod diverse lidelser såsom depression, skizofreni, borderline, bipolær lidelse, osv.

Citat:
Psykiatri på afveje
Vi ville være langt bedre stillet, hvis alle psykofarmaka blev fjernet fra markedet. Lægerne er ikke i stand til at håndtere dem.

PETER C. GØTZSCHE ER PROFESSOR, dr.med. Det Nordiske Cochrane Center, Rigshospitalet.
Jeg har forsket i antidepressive lægemidler i flere år og har længe undret mig over, at toneangivende danske psykiatere, herunder flere professorer, bygger deres erhvervsudøvelse på en række myter, der ikke er dækning for.

Disse myter er skadelige for patienterne, især fordi dansk psykiatri er voldsomt topstyret.

Mange psykiatere er ganske klar over, at myterne ikke holder, og har også givet udtryk for det over for mig, men de tør ikke afvige fra de officielle holdninger af karrierehensyn.

Da jeg er internmediciner og ikke risikerer min karriere ved at pådrage mig professorernes vrede, skal jeg her forsøge at komme de mange dygtige, men trængte psykiatere og patienterne til undsætning ved at gennemgå de værste myter og forklare, hvorfor de er skadelige.

Myte 1: Din sygdom skyldes en kemisk ubalance i hjernen

Det får de fleste patienter at vide, men det er helt forkert. Vi aner ikke, hvilket samspil af psykosociale forhold, biokemiske processer, receptorer og nervebaner der fører til psykiske lidelser, og teorierne om, at patienter med depression mangler serotonin, og at patienter med skizofreni har for meget dopamin, er forlængst blevet gendrevet.

Det er meget slemt at give patienterne denne besked, fordi det forholder sig lige modsat. Der er ikke nogen kemisk ubalance til at begynde med, men når man behandler psykiske lidelser med lægemidler, skaber man en kemisk ubalance, en kunstig tilstand, som hjernen forsøger at modvirke.

Den test, Sundhedsstyrelsen anbefaler, er så elendig, at en ud af tre raske personer fejlagtigt vil få en depressions-diagnose med testen
Dette bevirker, at man får det dårligt, når man forsøger at holde op med at tage medicinen. En alkoholiker får det også dårligt, når der ikke er mere alkohol, men det skyldes ikke, at der manglede alkohol i hjernen, da personen begyndte at drikke.

Langt de fleste læger gør ondt værre ved at fortælle patienterne, at ophørssymptomerne er udtryk for, at de stadig er syge og stadig har behov for medicinen.

På denne måde gør man patienterne til kronikere, også dem, som ville være kommet sig af sig selv uden behandling. Dette er en af hovedårsagerne til, at antallet af patienter med psykiske lidelser stiger, ligesom antallet af patienter, der aldrig kommer tilbage til arbejdsmarkedet, også stiger.

Det skyldes i høj grad medicinen og ikke sygdommen.

Myte 2: Det er ikke noget problem at stoppe behandling med antidepressiva

Det sagde en professor i psykiatri på et møde i Nyborg i 2012 for omkring 100 psykiatere, lige efter jeg havde forklaret, at det var svært for patienterne at holde op. Heldigvis blev han modsagt af to udenlandske professorer, som kom mig til undsætning.

Den ene af dem havde lavet et forsøg med patienter, der led af panikangst og torveskræk, og halvdelen havde svært ved at stoppe, selv om de blev trappet langsomt ud af behandlingen.

Det kan jo ikke være, fordi depressionen er kommet tilbage, idet patienterne ikke var deprimerede til at begynde med. Ophørssymptomerne skyldes primært den antidepressive medicin og ikke sygdommen.

Myte 3: At give psykofarmaka til en psykisk syg patient er ligesom at give insulin til en patient med sukkersyge

Denne usandhed har de fleste patienter med depression eller skizofreni hørt, og flere af fagets professorer har sagt det igen og igen, nærmest som et mantra, i tv, radio og aviser. Når man giver insulin til en patient med sukkersyge, giver man noget, patienten mangler, nemlig insulin.

Da man aldrig har kunnet påvise, at en patient med en psykisk lidelse mangler noget, som folk, der ikke er syge, ikke mangler, er det forkert at bruge denne analogi.

Patienter med depression mangler ikke serotonin, og der findes faktisk lægemidler, der virker på depression, selv om de sænker serotonin.

Så kan mangelhypotesen jo umuligt være rigtig. Dertil kommer, at i modsætning til insulin, som bare erstatter det, patienten mangler, og ikke gør andet, så har psykofarmaka en meget lang række effekter i hele kroppen, hvoraf mange er skadelige. Så også af denne grund er analogien ekstremt misvisende.

Myte 4: Psykofarmaka reducerer antallet af kronisk syge patienter, der ikke kan klare sig selv

Dette er nok den værste myte af dem alle. Professor Poul Videbech gav udtryk for den i sin anmeldelse af bogen ’Den psykiatriske epidemi’ i Dagens Medicin 8. november.

Boganmeldelsen var fyldt med tarvelige personangreb og stærkt misvisende oplysninger om, hvad bogens argumenter bygger på. Bogen er skrevet af den amerikanske videnskabsjournalist Robert Whitaker, som har høstet stor anerkendelse for sine bøger blandt førende psykiatere.

Den danske udgave af bogen blev lanceret på et stort møde i København 7. november.

Jeg skriver i forordet, at årsagen til, at Whitaker kan udtale sig så kompetent om et område, der ikke er hans, er, at han er grundig, sætter sig ind i tingene, og taler med dygtige psykiatere for at sikre sig, at han ikke er på vildspor.

Whitaker påviser meget overbevisende, at den tiltagende brug af psykofarmaka ikke kun holder patienterne fast i sygerollen, men også gør mange problemer, der ville have været forbigående, til kroniske sygdomme.

Langt de fleste læger gør ondt værre ved at fortælle patienterne, at ophørs-symptomerne er udtryk for, at de stadig er syge og stadig har behov for medicinen
Hvis der havde været hold i insulinmyten, ville man forvente, at der blev færre patienter, der ikke kunne klare sig selv. Der er imidlertid sket det modsatte. Det tydeligste bevis på dette er også det mest tragiske, nemlig hvordan det er gået vores børn, efter vi begyndte at behandle dem med psykofarmaka.

I USA er psykiatere den lægegruppe, der modtager flest penge fra medicinalindustrien, og det er også i USA, man behandler flest børn. De psykiatere, der tager flest penge fra industrien, ordinerer antipsykotika til børn hyppigere end andre, hvilket rejser mistanke om korruption af den akademiske dømmekraft.

Følgerne af dette er voldsomme. I 1987, lige før de nyere antidepressiva (lykkepiller) kom på markedet, var der meget få børn i USA, der var psykisk handikappede; 20 år senere var det mere end 500.000, hvilket var en 35-fold stigning.

Antallet af personer på førtidspension på grund af psykiske lidelser er eksploderet i alle vestlige lande. F.eks. er det fordoblet i Danmark på kun ti år, hvilket hovedsagelig skyldes medicinen.

Noget af det værste er, at behandling med adhd-medicin og lykkepiller skaber en helt ny sygdom hos omkring 10 procent af de behandlede, nemlig bipolar lidelse, hvilket vi tidligere kaldte maniodepressivitet.

Videbech hævder i sin boganmeldelse, at det er ’meget sjældent’, at patienter på antidepressiva bliver bipolare. Det passer ikke.

Antallet af børn med bipolar sygdom er steget 35-fold i USA, hvilket er at komme fra asken i ilden, fordi man bruger antipsykotika til denne lidelse.

Antipsykotika er meget farlige og er en af hovedårsagerne til, at patienter med skizofreni lever 20 år kortere end andre. Jeg har estimeret i min bog, ’Dødelig medicin og organiseret kriminalitet’, at bare et af de mange præparater, Zyprexa (olanzapin), har slået 200.000 patienter ihjel på verdensplan.

Videbech fik i 2010 en advarsel fra Lægemiddelstyrelsen for ikke at have oplyst, at han fik betaling for en række foredrag fra Eli Lilly, som bla. sælger Zyprexa og Fontex (fluoxetin).

Myte 5: Lykkepiller forårsager ikke selvmord hos børn og unge

Det sagde professor Lars Kessing i en duel med mig i ’Aftenshowet’ 15. april. Kessing indrømmede, at lykkepiller øger forekomsten af selvmordsadfærd, men afviste, at dette nødvendigvis må føre til flere selvmord, selv om det er veldokumenteret, at de to ting hænger nøje sammen.

Lundbecks direktør, Ulf Wiinberg, gik endnu videre i P1 Business 12. maj 2011, hvor han hævdede, at lykkepiller mindsker antallet af selvmord hos børn og unge.

Da han blev spurgt af journalisten, hvorfor man så advarer mod det på indlægssedlerne, svarede han, at han forventede, at indlægssedlerne ville blive ændret af myndighederne! Det bliver de naturligvis ikke, fordi det er en kendsgerning, at lykkepiller har denne virkning.

Man kender også til selvmord blandt raske, udløst af lykkepiller. Firmaerne og psykiaterne har konsekvent givet sygdommen skylden, når patienterne begår selvmord.

Det er rigtigt, at depression øger risikoen for selvmord, men lykkepiller øger den endnu mere, i hvert fald op til omkring 40-års alderen, ifølge en metaanalyse af 100.000 patienter i randomiserede forsøg, som den amerikanske sundhedsstyrelse har gennemført.

Myte 6: Lykkepiller har ikke nogen bivirkninger

På et internationalt møde om psykiatri på Rigshospitalet i 2008 kritiserede jeg psykiaterne for at ville screene mange raske danskere for depression. Den test, Sundhedsstyrelsen anbefaler, er så elendig, at en ud af tre raske personer fejlagtigt vil få en depressionsdiagnose med testen.

Hertil svarede en dansk professor, at det ikke gjorde noget, at man kom til at behandle raske, fordi lykkepiller ikke har nogen bivirkninger! Tænk, det sagde han virkelig.

Lykkepiller har mange bivirkninger. De fjerner både toppen og bunden af følelseslivet, hvilket ifølge nogle patienter er som at leve i en følelsesmæssig osteklokke.

Lægerne kan ikke håndtere det paradoks, at lægemidler, der kan være nyttige ved korttidsbehandling, er yderst skadelige, når de bliver brugt i årevis, og skaber de sygomme, det var meningen, de skulle modvirke
Patienterne bliver mere ligegyldige over for konsekvenserne af deres handlinger, mister empati over for andre og kan blive meget aggressive. I skoleskyderierne i USA og andre steder har påfaldende mange været på lykkepiller.

Firmaerne fortæller os, at kun 5 procent får seksuelle problemer af lykkepiller, men det passer ikke. I en undersøgelse designet til at se på dette problem fik 59 procent af 1.022 patienter, der alle havde et normalt sexliv, før de begyndte at bruge antidepressiva, seksuelle problemer.

Symptomerne omfatter nedsat libido, forsinket eller ingen orgasme eller ejakulation og manglende evne til at få rejsning – som alle var hyppige, og som 40 procent af patienterne havde svært ved at acceptere.

Lykkepiller skulle derfor ikke have været markedsført til depression, som de ikke virker ret godt på, men som pillerne, der ødelægger dit sexliv.

Myte 7: Lykkepiller er ikke afhængighedsskabende

Det er de i høj grad, og det er ikke så underligt, fordi de er kemisk beslægtet med og virker som amfetamin.

Lykkepiller er derfor en slags narkotika på recept. Det værste argument, jeg har hørt om, at pillerne ikke skaber afhængighed, er, at patienterne ikke stiller krav om højere doser. Skal vi så også mene, at cigaretter ikke skaber afhængighed? Langt de fleste ryger jo det samme antal i årevis.

Myte 8: Forekomsten af depression er steget meget

I en paneldebat i DR 2 18. april informerede studieværten Klaus Bundgaard Poulsen deltagerne om, at over 400.000 danskere spiser lykkepiller.

Han bad os om ikke at diskutere, om det store forbrug var rimeligt, men at komme med et bud på, hvordan man kunne nedsætte forbruget.

Alligevel sagde Lars Kessing, at forbruget ikke var for stort, fordi forekomsten af depression var steget meget i de sidste 50 år. Jeg svarede, at man overhovedet ikke kunne udtale sig om dette, fordi kriterierne for at stille diagnosen var blevet sænket meget kraftigt i denne periode.

Hvis man skal tælle elefanter i Afrika, sænker man jo ikke kriterierne for, hvad der er en elefant, og tæller alle gnuerne med.

Myte 9: Hovedproblemet er ikke overbehandling, men underbehandling

Også her er førende psykiatere helt ude af trit med virkeligheden. I en undersøgelse fra 2007 sagde 51 procent af 108 danske psykiatere, at de brugte for meget medicin, og kun 4 procent sagde, at de brugte for lidt. I 2009 var salget af lægemidler til nervesystemet så højt i Danmark, at en fjerdedel af hele befolkningen kunne være i behandling hver eneste dag.

Salget af lykkepiller er så højt, at hver eneste af os kunne være i behandling i seks år af vores liv. Det er sygt.

Myte 10: Antipsykotika forebygger hjerneskader

Nogle professorer siger, at skizofreni giver hjerneskader, og at det derfor er vigtigt at behandle med antipsykotika. Imidlertid fører brug af antipsykotika til skrumpning af hjernen, og denne effekt er direkte relateret til dosis og varighed af behandlingen.

Der er andre gode holdepunkter for, at man skal bruge antipsykotika så lidt som overhovedet muligt, idet det så går patienterne bedre på langt sigt.

Faktisk kan man helt undgå at bruge antipsykotika hos de fleste patienter med skizofreni, hvilket markant øger chancen for, at de bliver raske, og også deres livslængde, idet antipsykotika slår mange ihjel.

Desværre siger mange psykiatere til patienterne, undertiden endda til dem med en førstegangsdiagnose på depression, at de skal regne med at tage medicinen resten af livet. Det er jo, fordi psykiaterne har erfaring for, at det er svært at holde op igen.

Men det er sjældent sygdommens skyld. Det er pillernes skyld.

Hvordan skal vi bruge psykofarmaka? Jeg er naturligvis ikke imod brug af lægemidler, hvis man vel at mærke har styr på, hvad man foretager sig, og kun bruger dem i situationer, hvor de gør større gavn end skade.

Psykofarmaka kan være nyttige nogle gange for nogle patienter, især ved korttidsbehandling, i de akutte situationer. Men efter mine studier på dette område er jeg nået frem til en meget ubehagelig konklusion:

Vore borgere ville være langt bedre stillet, hvis vi fjernede alle psykofarmaka fra markedet, fordi lægerne ikke er i stand til at håndtere dem.

Det er indiskutabelt, at deres tilgængelighed gør mere skade end gavn. Lægerne kan ikke håndtere det paradoks, at lægemidler, der kan være nyttige ved korttidsbehandling, er yderst skadelige, når de bliver brugt i årevis, og skaber de sygomme, det var meningen, de skulle modvirke, og endnu værre sygdomme.

I de kommende år bør psykiatrien derfor gøre alt, hvad den kan, for at behandle så lidt som muligt, i så kort tid som muligt, eller slet ikke, med psykofarmaka.

Åben dialog synes at være en god tilgang, og der er også effekt af psykoterapi og motion. Men det bliver svært, når fagets ledere er så blinde over for kendsgerningerne, at de ikke vil se, at deres fag er i dyb krise.

_________________
Carpe Diem ~ Memento Mori
Mere rugbrød - mindre LSD! - Velmendende råd til psykedelisk ekstremsportspiller


Top
 Profil  
 
Indlæg: 06 jan 2014 22:18 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 05 sep 2009 23:07
Indlæg: 347
Rigtig god ide, du fik dig der Fanny.
Den havde jeg ikke lige selv tænkt på :)

Som du siger, så er den meget relevant for os der er på statsnarko, som der desværre er en del af.

Håber og tror på at psykiaterne snart, kommer på andre tanker. I stedet for at kaste præparater efter en.

_________________
Bagsidens gule sider - Giftlinjen, rådgivning om misbrug mm.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 06 jan 2014 22:49 
Offline
Medlem
Brugeravatar

Tilmeldt: 06 okt 2005 01:27
Indlæg: 428
Hamrende interresant.

Som en person der har fået at vide at jeg har klinisk depression og været fyldt med psykofarmaka siden jeg var 13 er det en virkelig tilfredsstillende artikel at læse.

Citat:
Myte 1: Din sygdom skyldes en kemisk ubalance i hjernen

Det får de fleste patienter at vide, men det er helt forkert. Vi aner ikke, hvilket samspil af psykosociale forhold, biokemiske processer, receptorer og nervebaner der fører til psykiske lidelser, og teorierne om, at patienter med depression mangler serotonin, og at patienter med skizofreni har for meget dopamin, er forlængst blevet gendrevet.


Den første myte er den eneste jeg er uenig i. Desværre findes der ikke noget apparat til at måle niveauet af serotonin i hjernen men hvis jeg får sollys og alle de andre ting som skulle udløse serotonin i hjernen bliver mine symptomer færre og mindre kraftige. Mens jeg har skrevet den sidste sætning har jeg fundet ud af at jeg faktisk ikke er helt uenig. Alkohol skulle sænke niveauet af serotonin i hjernen men når jeg har drukket som i festdrukket (7-12 genstande) er jeg i totalt harmoni med verden dagen efter. Om det bare er fordi jeg er "comfortably numb" eller fordi jeg har mødt nogle nye mennesker eller en sød pige skal jeg ikke kunne sige.

Det som jeg ser som det farligste (rent sjæleligt) ved psykofarmaka er at du ikke kan mærke hvem du er og hvad du føler. Man får ikke sagt fra overfor idioter der behandler en dårligt fordi man er for dopet, man får ikke raset ud over at søster arver 28.000 mens man selv arver 1700 o.s.v. men indeni tror jeg der er noget der kommer under tryk og det er noget lort. Jeg tror sjælen lider ved at man ikke reagerer følelsesmæssigt på de ting man burde reagere på.

Ayahuasca, kriyah og skovture

_________________
"In many shamanic societies, if you came to a medicine person complaining of being disheartened, dispirited, or depressed, they would ask one of four questions: When did you stop dancing? When did you stop singing? When did you stop being enchanted by stories? When did you stop finding comfort in the sweet territory of silence?"
-Gabrielle Roth


Top
 Profil  
 
Indlæg: 07 jan 2014 19:34 
Offline
Site Admin
Brugeravatar

Tilmeldt: 30 sep 2003 01:01
Indlæg: 3460
Geografisk sted: Nord for københavn
Håber og tror på at psykiaterne snart, kommer på andre tanker. I stedet for at kaste præparater efter en.


Jeg tror desvære, kære Toxie, at flertallet af psykiatere først kommer på bedre tanker når medicinalfirmaerne holder op med at kaste flere penge efter dem. Denne verden styres af penge, ikke af samvittighed - desværre.

Etherlungs@ Jeg er glad for at du kunne bruge artiklen! Jeg har aldrig ment at depression kunne forklares så simpelt som Myte 1 beskriver. Vores hjerner er plastiske og komplekse, og koncentrationen af de forskellige transmitterstoffer ændrer sig hele tiden efter vores humør, udefrakommende oplevelser, og ting som er hændt os, der indfarve vores måde at anskue verden på. Hvordan skulle du ellers pludselig kunne overrisle din hjerne med Seretonin, Dopamin og Oxytoxin, bare fordi du er blevet forelsket?
Det er langt hen ad vejen vores opmærksomhed og vores perception - måden vi opfattelser ting på, der styrer produktionen af neurotransmitterstoffer. Dog styres vi ofte af ubevidste måder vi opfatte verden på, - programmer som er blevet indkodet i os fra barndommen, eller via traumer, og disse ubevidste programmer for perception kan kører hjernen ned i depression. Men ens perception kan ændre sig, når man bliver bevidst om den, og hvordan man skaber verden ud fra den. Derfor virker psykoterapi, eller dybe psykedelske trip, hvor man får gravet sig fri til at se verden med klare øjne og uden de filtrer (indfarvet perception) man plejer at se verden igennem.

Jeg fandt lige en artikel skrevet i Videnskab, der måske kan forklare hvorfor depressive kan have svært ved at standse de negative tanker, når de først er begyndt:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/defekt-bremse-i-hjernen-forer-til-depression

Det ser ud til at man gennem at gentage negative tanker hæmmer kroppens evne til at standse dem mere og mere (GABA produktionen bliver svækket), og derfor bliver de sværere og sværere at standse aktiviteten i de forskellige hjernedele.

Citat:
Det handler om kommunikation
Forskerne har gjort opdagelsen under forsøg med tynde skiver af frisk hjernevæv fra forsøgsrotter. Da de tynde skrivers hjerneceller stadig var levende, kunne forskerne ved at udsætte nervecellerne for forskellige påvirkninger undersøge, om de fungerede, som de skulle, eller var defekte. Påvirkningen bestod i små elektriske stød, der var stærke nok til at kunne sætte gang i nervecellernes bremse.

Rotter er gode til at udforske medicins biologiske effekt, da deres fysiologi i høj grad minder om menneskets.

De raske nerveceller reagerede på strømmen, som de skulle, ved at frigive tilstrækkelige mængder af GABA, der kunne dæmpe den aktivitet, som strømmen havde fremprovokeret. Nervecellerne fra de deprimerede dyr reagerede derimod ikke. Bremseeffekten var tydeligvis nedsat.

»Granulaceller er ifølge vores målinger mere aktive hos de deprimerede, end de burde være. Det betyder, at de hos de syge dyr kommunikerer for meget med andre dele af hjernen end de bør gøre. Og det er den hyperaktivitet, der fremprovokerer celledød, som fører til depression,« siger Ove Wiborg.


Her kommer jeg til at tænke på hvad David Erritzøe sagde til et foredrag på Syddansk Universitet om Psilocybins virkning på hjernens aktivitet. Han fortalte at hos personer der havde indtaget Psilocybin, kunne man se en lavere aktivitet i de områder af hjernen, som beskæftigede sig med tanker og følelser omkring ens personlige liv, ens ego så at sige, og at den psykedeliske oplevelse opstod som følge heraf, - at man holdt op med at beskæftige sig med sig selv, og begyndte at opdage verden.. - sådan forstod jeg det i hvertfald :wink:
Set i det lys, vil jeg tro at psilocybin kan have en gunstig virkning hos depressive, i det den dæmper hjerneaktivitet i de centre som netop kommunikerer for meget under en depression, og dermed får personen et pusterum og en chance for at opdage verden fra en ny og mindre jeg-infarvet perception.

Hilsen Fanny

_________________
Carpe Diem ~ Memento Mori
Mere rugbrød - mindre LSD! - Velmendende råd til psykedelisk ekstremsportspiller


Top
 Profil  
 
Indlæg: 08 jan 2014 05:14 
Offline
Dedikeret medlem
Brugeravatar

Tilmeldt: 07 maj 2007 16:21
Indlæg: 1071
Tak for artiklen.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 08 jan 2014 16:33 
Offline
Medlem

Tilmeldt: 05 sep 2009 23:07
Indlæg: 347
Håber og tror på at psykiaterne snart, kommer på andre tanker. I stedet for at kaste præparater efter en.


Jeg tror desvære, kære Toxie, at flertallet af psykiatere først kommer på bedre tanker når medicinalfirmaerne holder op med at kaste flere penge efter dem. Denne verden styres af penge, ikke af samvittighed - desværre.

Her kommer jeg til at tænke på hvad David Erritzøe sagde til et foredrag på Syddansk Universitet om Psilocybins virkning på hjernens aktivitet. Han fortalte at hos personer der havde indtaget Psilocybin, kunne man se en lavere aktivitet i de områder af hjernen, som beskæftigede sig med tanker og følelser omkring ens personlige liv, ens ego så at sige, og at den psykedeliske oplevelse opstod som følge heraf, - at man holdt op med at beskæftige sig med sig selv, og begyndte at opdage verden.. - sådan forstod jeg det i hvertfald :wink:
Set i det lys, vil jeg tro at psilocybin kan have en gunstig virkning hos depressive, i det den dæmper hjerneaktivitet i de centre som netop kommunikerer for meget under en depression, og dermed får personen et pusterum og en chance for at opdage verden fra en ny og mindre jeg-infarvet perception.

Hilsen Fanny


True Fanny, men jeg tror og håber på det bedste. En omvendt mig er begyndt at blive optimist :P

:gud: Præcis samme måde som jeg opfattede det David sagde til foredraget. :mrgreen:

_________________
Bagsidens gule sider - Giftlinjen, rådgivning om misbrug mm.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 12 jan 2014 18:37 
Offline
Medlem
Brugeravatar

Tilmeldt: 06 okt 2005 01:27
Indlæg: 428
Håber og tror på at psykiaterne snart, kommer på andre tanker. I stedet for at kaste præparater efter en.


Jeg tror desvære, kære Toxie, at flertallet af psykiatere først kommer på bedre tanker når medicinalfirmaerne holder op med at kaste flere penge efter dem. Denne verden styres af penge, ikke af samvittighed - desværre.

Etherlungs@ Jeg er glad for at du kunne bruge artiklen! Jeg har aldrig ment at depression kunne forklares så simpelt som Myte 1 beskriver. Vores hjerner er plastiske og komplekse, og koncentrationen af de forskellige transmitterstoffer ændrer sig hele tiden efter vores humør, udefrakommende oplevelser, og ting som er hændt os, der indfarve vores måde at anskue verden på. Hvordan skulle du ellers pludselig kunne overrisle din hjerne med Seretonin, Dopamin og Oxytoxin, bare fordi du er blevet forelsket?
Det er langt hen ad vejen vores opmærksomhed og vores perception - måden vi opfattelser ting på, der styrer produktionen af neurotransmitterstoffer. Dog styres vi ofte af ubevidste måder vi opfatte verden på, - programmer som er blevet indkodet i os fra barndommen, eller via traumer, og disse ubevidste programmer for perception kan kører hjernen ned i depression. Men ens perception kan ændre sig, når man bliver bevidst om den, og hvordan man skaber verden ud fra den. Derfor virker psykoterapi, eller dybe psykedelske trip, hvor man får gravet sig fri til at se verden med klare øjne og uden de filtrer (indfarvet perception) man plejer at se verden igennem.

Jeg fandt lige en artikel skrevet i Videnskab, der måske kan forklare hvorfor depressive kan have svært ved at standse de negative tanker, når de først er begyndt:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/defekt-bremse-i-hjernen-forer-til-depression

Det ser ud til at man gennem at gentage negative tanker hæmmer kroppens evne til at standse dem mere og mere (GABA produktionen bliver svækket), og derfor bliver de sværere og sværere at standse aktiviteten i de forskellige hjernedele.

Citat:
Det handler om kommunikation
Forskerne har gjort opdagelsen under forsøg med tynde skiver af frisk hjernevæv fra forsøgsrotter. Da de tynde skrivers hjerneceller stadig var levende, kunne forskerne ved at udsætte nervecellerne for forskellige påvirkninger undersøge, om de fungerede, som de skulle, eller var defekte. Påvirkningen bestod i små elektriske stød, der var stærke nok til at kunne sætte gang i nervecellernes bremse.

Rotter er gode til at udforske medicins biologiske effekt, da deres fysiologi i høj grad minder om menneskets.

De raske nerveceller reagerede på strømmen, som de skulle, ved at frigive tilstrækkelige mængder af GABA, der kunne dæmpe den aktivitet, som strømmen havde fremprovokeret. Nervecellerne fra de deprimerede dyr reagerede derimod ikke. Bremseeffekten var tydeligvis nedsat.

»Granulaceller er ifølge vores målinger mere aktive hos de deprimerede, end de burde være. Det betyder, at de hos de syge dyr kommunikerer for meget med andre dele af hjernen end de bør gøre. Og det er den hyperaktivitet, der fremprovokerer celledød, som fører til depression,« siger Ove Wiborg.


Her kommer jeg til at tænke på hvad David Erritzøe sagde til et foredrag på Syddansk Universitet om Psilocybins virkning på hjernens aktivitet. Han fortalte at hos personer der havde indtaget Psilocybin, kunne man se en lavere aktivitet i de områder af hjernen, som beskæftigede sig med tanker og følelser omkring ens personlige liv, ens ego så at sige, og at den psykedeliske oplevelse opstod som følge heraf, - at man holdt op med at beskæftige sig med sig selv, og begyndte at opdage verden.. - sådan forstod jeg det i hvertfald :wink:
Set i det lys, vil jeg tro at psilocybin kan have en gunstig virkning hos depressive, i det den dæmper hjerneaktivitet i de centre som netop kommunikerer for meget under en depression, og dermed får personen et pusterum og en chance for at opdage verden fra en ny og mindre jeg-infarvet perception.

Hilsen Fanny


Jeg kan huske at LSD og Ayahuasca gav mig en længevarende antidepressiv effekt i månederne efter, nu ved jeg hvorfor :)

_________________
"In many shamanic societies, if you came to a medicine person complaining of being disheartened, dispirited, or depressed, they would ask one of four questions: When did you stop dancing? When did you stop singing? When did you stop being enchanted by stories? When did you stop finding comfort in the sweet territory of silence?"
-Gabrielle Roth


Top
 Profil  
 
Indlæg: 13 jan 2014 23:34 
Offline
Medlem
Brugeravatar

Tilmeldt: 21 dec 2011 03:39
Indlæg: 85
Fantastisk artikel, og uhyggeligt hvor mange af de mennesker der har noget at sige i psykiatrien som åbenbart ikke er særlig ærlige eller velreflekterede.

Og Fanny du har virkelig et syn på hjernekemi og den menneskelige psyke, som jeg kan støtte op omkring :rocking:

_________________
Too weird to live, too rare to die.


Top
 Profil  
 
Indlæg: 14 jan 2014 15:57 
Offline
Moderator
Brugeravatar

Tilmeldt: 13 jun 2007 18:56
Indlæg: 3533
Geografisk sted: Outside
Bare lige for at få en modvægt til den tidligere artikel.

http://politiken.dk/magasinet/ECE2180702/en-dag-paa-den-lukkede-afdeling-uden-medicin-er-sanne-selvmordstruet/

Jeg synes personligt det er en elendig artikel, de siger i bund og grund ingenting om den egentlig problemstlling men rapporterer blot fra den lukkede afdeling med et par meget farvede briller på... Desværre fungerer den slags patos jo ofte... :roll:

_________________
"Inform yourself. What does inform yourself mean? It means transcend and mistrust ideology. Go for direct experience." - T. McKenna


Top
 Profil  
 
Vis indlæg fra foregående:  Sorter efter  
Skriv nyt emne Svar på emne  [ 9 indlæg ] 

Alle tider er UTC + 1 time [DST ]


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst


Du kan ikke skrive nye emner
Du kan ikke besvare emner
Du kan ikke redigere dine indlæg
Du kan ikke slette dine indlæg

Søg efter:
Hop til:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Danish translation & support by Olympus DK Team